Spania si-a deschis piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari in 2009, dar in august 2011 Comisia i-a permis sa restrictioneze temporar libera circulatie a acestora pana la 31 decembrie 2012.

Astfel de restrictii temporare trebuie anulate in toate statele membre incepand cu 1 ianuarie 2014. 

Decizia CE se bazeaza pe o clauza specifica de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei, incheiat in 2005. Aceasta prevede ca statele membre care au ridicat restrictiile impuse lucratorilor din Bulgaria si Romania sa le restabileasca ulterior, in cazul unor grave perturbari ale pietei fortei de munca din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei. 

"De la jumatatea anului 2011, cand au fost reintroduse restrictiile privind accesul lucratorilor romani la piata fortei de munca, situatia economica si cea a pietei fortei de munca din Spania s-a inrautatit si mai mult. Am ferma convingere ca libera circulatie a muncitorilor trebuie promovata si ca restrictiile impuse acesteia nu rezolva problema ratei ridicate a somajului. Cu toate acestea, piata fortei de munca din Spania a fost foarte grav afectata de criza si, prin urmare, Comisia a fost de acord cu aceasta masura temporara", a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune. 

"Vom continua sa monitorizam indeaproape piata fortei de munca din Spania si nu vom ezita sa modificam sau sa revocam aceasta decizie de indata ce evolutia pietei spaniole a fortei de munca o va permite. In acelasi timp, trebuie ca si Romania, la randul sau, sa ia masuri adecvate pentru a stimula crearea de locuri de munca. Pentru a ameliora situatia ocuparii fortei de munca, incurajez ambele tari sa implementeze masurile prevazute in pachetele privind ocuparea fortei de munca si tineretul, prezentate de Comisie in acest an", a adaugat el. 

Spania detine recordul in ceea ce priveste atat rata somajului in general (26,2%, fata de 22,7% cu un an in urma), cat si somajul in randul tinerilor (55,9%) (cifre din octombrie 2012). La nivelul UE, rata medie a somajului este de 10,7%, iar in randul tinerilor, de 23,4%.

Restrictionarea accesului lucratorilor romani la piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013 nu-i afecteaza pe cei care erau deja activi pe piata spaniola a fortei de munca la 22 iulie 2011.