Tehnologia implica folosirea unui volum foarte mare de date pentru a identifica modele greu de prevazut in evolutia pietelor financiare, dar si comportamente ale angajatilor care ar putea ascunde riscuri. Alte banci au inceput, de asemenea, sa utilizeze cantitati foarte mari de date pentru a identifica traderi incorecti care le pot aduce pierderi uriase, afirma experti din domeniu.

"Incearca sa sape nu doar in date despre tranzactii, dar si in email-uri si convorbiri telefonice. Incearca sa gaseasca acul in carul cu fan", a declarat David Wallace, director la SAS, o companie americana de analiza a datelor.

Directorul pentru comunicare al JPMorgan, Guy Chiarello, a declarat ca banca analizeaza volume foarte mari de date "in mai multe zeci de proiecte", care promit sa aiba un impact major asupra afacerilor. Chiarello a refuzat sa furnizeze alte detalii.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, JPMorgan a folosit pentru unele activitati din aceste proiecte Palantir Technologies, o companie din Sillicon Valley care si-a dezvoltat tehnologia lucrand pentru serviciile de informatii ale SUA. Banca a folosit prima data astfel de procedee pentru a depista hackeri care incercau sa intre in conturile clientilor sau in ATM-uri., dar a inceput recent sa utilizeze tehnologia si impotriva celor 250.000 de angajati.

De asemenea, JPMorgan foloseste informatii extrem de diverse despre situatia economica la nivel local in cazurile ipotecilor cu probleme la plata, au afirmat doua surse. Informatiile sunt folosite pentru a stabili preturile de vanzare.

Alte companii active in acest domeniu gasesc, de asemenea, noi arii de activitate, precum administrarea riscului, evaluarea pentru credit sau activitati de marketing, pentru tehnicile de analiza a datelor folosite de serviciile de informatii.
Quantifind, o firma care a lucrat cu CIA pentru identificarea numelor false folosite de teroristi, a fost chemata de JPMorgan pentru a discuta modul in care tehnologia sa poate fi aplicata afacerilor cu carduri de credit, a afirmat directorul general Ari Tuchman.