In plus, Carcello, in varsta de 59 de ani, nu isi face griji cu privire la disponibilizari. In 2009, la inceputul crizei, seful sau a acordat mariri de salariu si a infiintat un fond de pensii.

Barbatul se declara astfel extrem de multumit si ca el mai sunt si alti angajati ai Costco, un paradox, avand in vedere ca sectorul de retail din SUA este sursa celor mai multe nemultumiri de pe piata muncii americane.

In cazul magazinelor concurente, Wal-Mart sau Amazon, muncitorii au demarat greve in ultima perioada, nemultumiti de conditiile de munca si de salariile primite. Insa, in istoria sa de 30 de ani, Costco nu a avut niciodata probleme cu forta de munca, ajungand sa fie considerata compania cu cei mai fericiti angajati noteaza Businessweek.

In ciuda economiei precare de pretutindeni si a provocarilor din industrie, Costco isi rasplateste angajatii cu o medie de 20,89 de dolari pe ora, fara a mai pune la socoteala orele suplimentare. Asta in conditiile in care venitul minim din State este de numai 7,25 dolari. Prin comparatie, cei de la Walmart ofera 12,67 dolari pe ora.

Printre alte avantaje de care se bucura cei care lucreaza pentru Costco se numara asigurari de sanatate platite de companie, un beneficiu de care au parte 88% dintre angajati, spre deosebire de numai jumatate din cei de la Walmart. Lucratorii mai primesc bonusuri de performanta iar Craig Jelinek, CEO-ul companiei a cerut chiar Congresului american sa creasca salariile la nivel national, pentru prima data din 2009.

“Pur si simplu sunt de parere ca oamenii ar trebui sa aiba salarii bune si beneficii in domeniul sanatatii. Asta inseamna ca mai multi bani vor fi repusi in functiune si economia tarii va fi mai buna. Este chiar atat de simplu. Stim ca, pe termen lung, este mai profitabil sa maximizam productivitatea, dedicarea si loialitatea angajatilor”, a declarat Jelinek.