Suntem la Gorreto, un sat vechi de cateva secole din Val Trebbia, pe care Hemingway o numea cea mai frumoasa vale din lume. Iar oamenii pe care ii vedeti si care par sa faca totul pe aici sunt romani, desi vorbesc italiana.

Nu e greu sa gasesti ceva de facut in Gorreto, pentru are numai 105 locuitori, iar media de varsta e de 60 de ani. Tinerii italieni pleaca la oras sau in strainatate, ca sa-si faca o viata mai buna. Asa ca oamenii in putere sunt bineveniti si nu mai conteaza ca sunt straini. Fara ei, satul ar muri.

Mihaela si sotul ei italian tin hotelul-restaurant din oras, astazi plin de turisti care vin sa pescuiasca in Val Trebbia.

Iar localnicii sunt constienti cat de pretiosi sunt pentru ei imigrantii. Printre ei, si cei un milion de romani care s-au stabilit temporar sau definitiv in peninsula.

Anul trecut, in Gorreto s-a nascut un singur un copil si este al unor romani. Inainte de asta, timp de zece ani nu se inregistrase nicio nastere. Asa ca italienii si-ar dori ca imigrantii sa se stabileasca in satul lor.