Membri ai Camerei Lorzilor i-au recomandat lordului Wallace de Saltaire sa transmita ministrilor Guvernului britanic sa nu utilizeze un limbaj inflamator in dezbaterile despre minoritatile etnice.  Insa reprezentatul Guvernului britanic in Camera Lorzilor a replicat ca problema ar trebui adusa in atentia "redactorului-sef al publicatiei Daily Mail", mai degraba decat Guvernului.

"A existat un limbaj absurd si unele articole total neadevarate, in decembrie, despre suplimentarea curselor aeriene, a autocarelor si asa mai departe. Este o situatie foarte nefericita intr-o societate deschisa, libera si democratica", a subliniat politicianul liberal-democrat, citat de editia britanica a Huffington Post, transmite Mediafax.

Numarul cetatenilor romani ajunsi in Marea Britanie in ianuarie 2014, dupa eliminarea restrictiilor pe piata britanica a muncii, nu este mai mare decat al celor veniti in ianuarie 2013, a declarat duminica Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra.

"Departamentul consular al Ambasadei Romaniei nu a inregistrat in ianuarie 2014 o crestere a numarului serviciilor solicitate de cetateni romani comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a precizat Ion Jinga. 

El a confirmat ca ambasada nu poate sa stie cu precizie numarul romanilor care vin in Marea Britanie, insa a insistat ca, in mod evident, nu a existat niciun val de imigranti romani dupa 1 ianuarie 2014, cand au fost eliminate restrictiile pe piata britanica a muncii. 

Ambasadorul roman a criticat diversele estimari privind numarul romanilor si bulgarilor care ar veni in Marea Britanie, notand ca este vorba de "un teren deschis speculatiilor exploatate de presa tabloida si de politicienii xenofobi".

"Presa contureaza opinia publica si, dupa cum putem vedea, exista o distanta clara intre predictii, perceptii si realitate in privinta imigrantilor romani din Marea Britanie", a incheiat Jinga. 

Jon Danzig, un jurnalist britanic, impreuna cu care gandul.info a realizat ancheta in urma careia s-a descoperit ca mare parte dintr-un articol al Daily Mail despre invazia iminenta a romanilor si bulgarilor este fals, a depus o plangere la adresa tabloidului britanic. Reclamatia a fost prezentata pe 20 ianuarie Comisiei pentru monitorizarea presei (PCC), organismul de reglementare al presei scrise din Marea Britanie, invocandu-se incalcarea mai multor articole din codul de bune practici al editorilor britanici. 

Aproape 80% dintre britanici cred ca modul in care presa prezinta subiectele despre minoritati, inclusiv despre imigranti, incurajeaza discriminarea, potrivit unui sondaj realizat la jumatatea lunii ianuarie, in contextul polemicilor despre romani, Autoritatea audiovizuala (Ofcom) fiind sesizata despre aceasta situatie.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Institutul "Runnymede Trust", la comanda ziarului The Independent, 78% dintre respondentii britanici de toate etniile considera ca presa britanica incurajeaza discriminarea prin modul de abordare a subiectelor despre grupurile minoritare.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ pentru diversitatea etnica din Marea Britanie, dar preocuparile privind impactul relatarilor de presa exista si in randul albilor din Marea Britanie, noteaza The Independent.

"Concluziile sondajului coincid cu intensa acoperire mediatica a presupusei veniri in Marea Britanie a noilor imigranti din Romania si Bulgaria dupa eliminarea restrictiilor pe 1 ianuarie. In randul respondentilor est-europeni, 89% dintre ei cred ca abordarea mass-media contribuie la intensificarea rasismului, ei reprezentand grupul etnic cel mai ingrijorat de aceste tendinte, dupa comunitatea pakistaneza" (cu 94%), precizeaza The Independent. 

In acest context, voci ale opozitiei laburiste au cerut sesizarea Oficiului pentru Comunicatii (Ofcom), organismul guvernamental responsabil de supravegherea audiovizualului si telecomunicatiilor, inclusiv a presei online.