Ipsos Global si Reuters au facut un sondaj pe 13.000 de angajati din tarile dezvoltate, ca sa afle care sunt cei mai predispusi sa se foloseasca de zilele libere care li se cuvin.

Lasand la o parte “fruntasele” din clasament, Japonia si Australia, unde lumea nu se inghesuie sa isi ia liber, se confirma faptul ca francezii sunt primii atunci cand vine vorba de relaxare. Potrivit raportului, citat de Business Insider, 89% dintre acestia se folosesc de toate zilele libere prevazute de lege.

1. Japonia - numai 33% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Pe de alta parte, japonezii au un numar de 16 sarbatori oficiale in tara. Un muncitor lucreaza, in medie, 1.714 ore pe an.

2. Australia - numai 47% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Australienii au 8 sarbatori oficiale iar un muncitor lucreaza aproximativ 1.690 de ore pe an.

3. Africa de Sud - numai 47% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Africanii au 12 sarbatori oficiale iar angajatorii sunt obligati sa ofere 21 de zile de vacanta.

4. Coreea de Sud - numai 53% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Sud-coreeni au 15 zile libere pe an, cu ocazia sarbatorilor, pe langa cele 19 zile de concediu oferite de angajatori.

5. Statele Unite - numai 57% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Exista 10 sarbatori oficiale, dar niciun minim de zile libere la care angajatii au dreptul. In medie, acestia lucreaza 1.768 de ore si primesc 15 zile libere.

6. Canada - numai 58% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Cu numai 9 sarbatori recunoscute oficial, canadienii lucreaza aproximativ 1.699 de ore intr-un an.

7. Brazilia - numai 59% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Brazilienii au 11 sarbatori recunoscute de stat, insa angajatorii trebuie sa le ofere 30 de zile libere in plus.

8. India - numai 59% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Faptul ca au 16 sarbatori oficiale compenseaza numarul minim de doar 12 zile de concediu.

9. Suedia - numai 63% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Suedezii lucreaza, in medie, cate 1.610 ore pe an si au 11 sarbatori.

10. China - numai 65% dintre oameni isi iau toate zilele de concediu alocate. Asiaticii au 11 sarbatori si doar 10 zile de vacanta prevazute oficial.