Pachetul de masuri propus vizeaza o revizuire a normelor ce se aplica lucratorilor dintr-o tara a UE detasati temporar intr-o alta tara a UE. Astfel de lucratori sunt in general est-europeni veniti sa lucreze pe salarii foarte mici in statele vest-europene, motiv pentru care sunt acuzati de concurenta neloiala pe piata muncii.

De aceea, sunt multe voci venite din sattele dezvoltate ale blocului comunitar care critica faptul ca lucratorii est-europeni distorsioneaza piata muncii in vestul Europei, unde vin sa munceasca pe salarii derizorii in agricultura, abatoare sau pe santiere.

Conform unei surse europene, primul principiu al initiativei ce va fi prezentata marti colegiului comisarilor va fi “pentru munca egala, salariu egal la acelasi loc de munca”, ceea ce inseamna ca, de exemplu, un est-european venit sa lucreze intr-o tara din vestul Europei ar trebui sa fie platit la fel ca un localnic angajat pentru aceeasi activitate.

In schimb, insa,  accesul est-europenilor pe piata muncii din vest ar putea fi ingreunat, in conditiile in care angajatorii lor nu ar mai putea beneficia de avantajul salariilor mici pe care le ofera acestor lucratori.

Un al doilea principiu va fi acela ca detasarea unui lucrator intr-o alta tara a UE poate dura cel mult doi ani, legislatia europeana actuala fiind neclara la acest capitol.

Initiativa comisarului Thyssen survine dupa ce Germania si Franta au cerut in luna ianuarie o inasprire a normelor privind detasarea lucratorilor, cele doua tari reusind sa atraga de partea lor Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg si Suedia.

Conform datelor Comisiei Europene, in anul 2014 pe ansamblul Uniunii Europene erau 1,92 de milioane de lucratori detasati, cu 44,4% mai multi fata de anul 2010. Astfel de lucratori au de obicei contracte a caror durata medie este de sub patru luni. Cei mai multi lucratori detasati erau inregistrati in 2014 in Germania (peste 400.000), Franta (putin sub 200.000) si Belgia (circa 160.000).