Pe de altă parte, companiile de la noi au nevoie disperată de 35.000 de specialiști.

Tina lucrează de 5 ani ca inginer software într-o companie IT din străinătate, cu sedii în Europa și Statele Unite. Acum a venit în România, ca să recruteze personal.

Tina, angajată firmă IT: ”Este un mediu de lucru foarte diferit față de ce am întâlnit în România. Ești lăsat să deții ceva, un produs software în care poți să îți dezvolți creativitatea și să propui lucruri. Niciodată nu mi s-a spus cu exactitate ceea ce trebuie să fac, mi s-a oferit o viziune.”

La Londra, un începător în IT câștigă peste 5.000 de lire, în timp ce în România ia de 4 ori mai puțin.

Rebecca, reprezentant companie străină: “Am angajat foarte mulți IT-iști români în trecut. Sunt foarte talentați și am vrut să investim mai mult în România, să venim la cât mai multe evenimente.”

Adriana Viner, reprezentant companie belgiană de IT: “Dacă începem așa de la un junior, el va primi training-uri, va fi foarte mult ajutat să își acumuleze cunoștințele necesare jobului. Orice companie belgiană este dispusă să investească luni de zile, ani de zile în candidatul respectiv. Bani de vacanță, al 13 lea salariu..”

Paul, student: “Cred că libertatea de exprimare și posibilitățile pe care ți le pune firma care să te dezvolte atât pe tine cât și pe ea, adică să fie o interacțiune comună între tine și firmă. Nu să te limiteze să faci asta asta, să vii și tu cu idei, să crezi că au un viitor ideile tale.

Mihai, student: “Eu aș căuta în general o companie să fie deschisă, să te poți angaja în colegialitate cu echipa ta, să fii deschis, să ai un program flexibil, până la urmă ai o viață personală și trebuie să poți combina toate astea”.

La Târgul de Cariere în IT organizat în Cluj au fost prezente 30 de companii din România și din străinătate care au oferit 600 de locuri de muncă. Potrivit organizatorilor, evenimentul este cel mai mare de acest gen din țară.