Bernanke percepe tarife de pana la 250.000 de dolari pentru un discurs la un eveniment, iar saptamana aceasta a sustinut doua si mai are programat inca un angajament, potrivit Reuters.

In 2013, Bernanke a primit un salariu de 199.700 de dolari la Fed, scrie Mediafax.

Niciunul dintre organizatorii evenimentelor unde va vorbi fostul presedinte al Fed nu a comentat asupra sumei cu care acesta va fi platit.

Bernanke a condus Fed timp de opt ani, iar dupa incheierea mandatului s-a alaturat centrului de cercetare Brookings Institution, din Washington. Bernanke a evitat sa caute un angajament pe Wall Street sau sa deschida o firma de consultanta economica, precum predecesorul sau, Alan Greenspan.

Desi suma de 250.000 de dolari poate fi considerata mare pentru o dupa-amiaza de munca, nu este exagerata in comparatie cu ceea ce castiga alti fosti inalti oficiali, afirma experti din domeniu.

Fostul secretar de stat Hillary Clinton ar fi primit 200.000 de dolari pentru un discurs la o reuniune in ianuarie a Asociatiei Nationale a Dealerilor Auto din SUA. Potrivit informatiilor disponibile, sotul acesteia, fostul presedinte Bill Clinton, primeste semnificativ mai mult.

"Este ceva obisnuit. Nu este ilegal sau lipsit de etica. Dar nu inseamna ca nu poate fi ceva controversat", a declarat Jan Baran, avocat din Washington specializat in chestiuni de etica in sectorul public.

Bernanke, fost profesor la Universitatea Princeton inainte de a prelua conducerea Fed, detinea active de 1,1-2,3 milioane de dolari la plecarea de la conducerea Fed. In comparatie, Greenspan avea o avere de 4-8,9 milioane de dolari in 2006, cand si-a incheiat mandatul la conducerea bancii centrale.

Bernanke este reprezentat de Washington Speakers Bureau, organizatie pe lista careia se afla si Greenspan, fostul presedinte american George W. Bush si fostul premier britanic Tony Blair, dar si Austan Goolsbee si Christina Romer, fosti consilieri pe probleme economice ai presedintelui american Barack Obama.

Fostul sef al Fed a vorbit marti la Forumul Pietelor Financiare Globale, organizat de Banca Nationala din Abu Dhabi. Printre ceilalti vorbitori s-au aflat fostul secretar al Trezoreriei SUA Larry Summers si fostul presedinte al Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet.

Miercuri, Bernanke a sustinut un discurs la un summit organizat la Johannesburg, in Africa de Sud, de compania de servicii financiare Discovery. Vineri, Bernanke are programat un discurs la o conferinta pe teme energetice la Houston, SUA.