In toata Europa, peste 5 milioane si jumatate de tineri sub 25 de ani sunt in somaj. O generatie pierduta, care plateste pentru politicile gresite din ultimii ani, a spus Angela Merkel. Pentru integrarea lor profesionala, liderii europeni ar putea aproba un program de sase miliarde de euro pe urmatorii doi ani.

Uniunea bancara este o alta tema a summitului. Aseara, ministrii de finante europeni au stabilit cine plateste de acum inainte, in cazul salvarii bancilor. Vor fi in primul rand actionarii, apoi creditorii si abia in cele din urma titularii depozitelor de peste 100.000 de euro.

''Pentru prima data, am afirmat clar principiul ca atunci cand bancile au probleme, nu vor plati contribuabilii, ci proprietarii si creditorii bancilor'', a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finante.

Liderii europeni vor discuta si despre bugetul UE pe urmatorii 7 ani. Cu cateva ore inainte de summit, Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul au ajuns la un acord politic pentru un buget de 960 de miliarde de euro. Noutatea este flexibilitatea fondurilor nefolosite, care erau inapoiate statelor membre. De acum inainte vor putea fi redirectionate spre alte domenii.