Cresterea economica si rata scazuta a somajului din Germania reprezinta un adevarat "magnet" pentru cetateni UE care beneficiaza de libertatea de miscare in cadrul Uniunii Europene (UE), in contextul in care industria duce nevoie de personal. Insa exista temeri cu privire la un "aflux" de bulgari si romani, care fug de saracia din tarile lor, scrie site-ul.

Guvernul Merkel a creat in ianuarie o comisie care sa evite asemenea abuzuri, dupa ce unele orase germane s-au plans ca serviciile lor de sanatate si pentru ajutoare sociale nu mai pot face fata numarului mare de someri est-europeni.

Concluziile "interimare" ale comisiei urmeaza sa fie prezentate presei miercuri, insa o copie a raportului, la care Reuters a avut acces, arata ca actuala colitie intre social democrati si conservatori condusa de catre Merkel pregateste inasprirea regulilor.

"Guvernul sustine libertatea de miscare, iar Germania beneficiaza de pe urma ei. Totodata trebuie sa recunoastem ca o multime de probleme pot sa fie asociate cu imigratia", se arata in document.

Populatia Germaniei a crescut pentru al treilea an consecutiv, in 2013, in contextul in care migratia neta a atins cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani si a inregistrat o crestere a migrantilor din Europa de Est. Insa este prea devreme sa se aprecieze daca anularea, la 1 ianuarie, a restrictiilor impuse Romaniei si Bulgariei pe piata europeana a muncii va produce efecte si mai puternice in acest sens in 2014.

Un adjunct al ministrului de Interne, Guenter Krings, totodata parlamentar conservator, a declarat ca Berlinul considera libertatea de miscare pentru muncitori "unul dintre pilonii principali ai UE". "Insa libera circulatie la nivel european are scopul gasirii unui loc de munca sau efectuarii studiilor", a declarat el pentru Reuters. "Daca nu ai nici macar teoretic o sansa sa fii angajat, pre-conditiile libertatii de miscare nu sunt intrunite", a adaugat el.

Guvernul german afirma ca majoritatea romanilor si bulgarilor vin sa munceasca legal sau sa studieze, insa o minoritate pretinde ca efectueaza activitati independente pentru a primi ajutoare sau solicita ajutoare pentru copii fara intentia reala de a obtine un loc de munca.

"Vrem sa fie clar ca imigrantii sunt bineveniti, in continuare, in Germania", a declarat Krings. "In privinta imigrantilor, nu vrem sa distingem intre tari de origine bune sau rele, ci intre calificari suficiente sau insuficiente ale imigrantilor", a adaugat el.

Primari din 16 orase, inclusiv Koln, Hanovra si Dortmund, au afirmat in mod public, anul trecut, ca nu mai pot sa faca fata unor imigranti someri provenind din Europa de Est, multi dintre ei etnici romi.

Dezbaterea publica pe aceasta tema in Germania este la fel de puternica precum in alte state UE, insa Berlinul este ingrijorat ca o reactie impotriva migrarii ar putea alimenta extrema dreapta in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European (PE), prevazute in mai.

Ministerul german de Interne, condus de conservatori, si Ministerul Muncii, condus de catre social-democrati, care asigura impreuna presedintia Comisiei, alcatuita din functionari provenind din 11 ministere, asigura "echilibrul" intre cele doua forte politice din cadrul "marii coalitii" conduse de catre Merkel, care implineste miercuri 100 de zile de la preluarea mandatului.

Comisia propune limitarea sederii cetatenilor europeni aflati in cautarea unui loc de munca la o perioada de trei luni de zile, in cazul in care acestia nu-si gasesc un loc de munca, expulzarea celor care comit fraude in domeniul ajutoarelor sociale, interzicerea revenirii acestora din urma in Germania pentru o anumita perioada si impunerea unor verificari dure asupra celor care solicita ajutoare.

Ea mai recomanda urmarirea in justitie a firmelor care utilizeaza muncitori la negru si alocarea sumei de 200 de milioane de euro in vederea ameliorarii problemelor sociale in orasele cele mai afectate.