Potrivit raportului, numărul de români activi care au emigrat economic în 2018 a fost cu 7% mai mare, comparativ cu 2017.

Al doilea mare grup de persoane active care s-au deplasat recent sunt polonezii, dar ei au înregistrat o scădere de 6% faţă de 2017.

Alături de România şi Polonia, în 2018, cele mai importante ţări care au trimis în blocul comunitar persoane active au fost Italia, Portugalia şi Bulgaria.

Peste 50% din persoanele care s-au mutat recent în alt stat membru UE au fost români, polonezi, italieni sau portughezi iar împreună ei reprezintă 6,1 milioane de persoane.

Conform raportului anual al mobilităţii forţei de muncă în cadrul UE, în 2018 erau 17,6 milioane de persoane care s-au mutat recent în alt stat membru UE, din care 12,9 milioane de persoane erau de vârstă activă (20-64 de ani).

Numărul persoanelor de vârstă activă care s-au mutat recent în alt stat membru UE a crescut în 2018 cu 3,4%, faţă de 2017, un ritm mai lent comparativ cu anii precedenţi. Aceasta înseamnă că 4,2% din totalul populaţiei din UE trăieşte într-un stat membru gazdă.

Primele cinci ţări care au trimis în blocul comunitar persoane de vârstă activă în raport cu populaţia ţării au fost Lituania, România, Croaţia, Letonia şi Estonia. În 2018, aproximativ jumătate din toate persoanele din UE care s-au mutat recent locuiau în Germania sau în Marea Britanie şi încă un sfert în Spania, Italia sau Franţa.