Cercetarea a fost realizata in randul romanilor care cauta sa munceasca in strainatate, in perioada 21 februarie – 6 martie 2013. Putin peste 13.000 de respondenti au luat parte la acest sondaj.

Germania, preferata romanilor

La intrebarea „In ce tara ati dori sa munciti?”, Germania este preferata de jumatate dintre respondenti, pe cand 41% dintre romani aleg Marea Britanie. Franta este urmatoarea clasata, cu 31% dintre optiuni, iar Norvegia a primit 29% din voturi. S.U.A. a primit acelasi numar de voturi pe care l-a primit Spania, iar 11% dintre respondenti au ales alte tari.

Cei care au optat pentru alte tari au mentionat Finlanda, Olanda, Australia, Polonia si Elvetia.

Ce joburi cauta romanii si pentru ce sume aleg sa emigreze

62% dintre respondenti prefera pozitiile destinate personalului calificat si/sau cu studii medii. 21% dintre romani au precizt ca aleg locuri de munca destinate celor cu studii superioare, in timp ce 17% dintre participantii la sondaj au ales joburi necalificate.

Totodata, 11% dintre romani ar pleca la munca in alta tara pentru un salariu lunar de pana la 1.000 de euro net. 68% ar pleca la munca in alt stat pentru un salariu cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro net, lunar, in timp ce 18% ar pleca doar pentru un salariu lunar cuprins intre 2.000 si 3.500 de euro net. 4% dintre respondenti au asteptari salariale de peste 35.00 de euro net, lunar.

In concluzie, potrivit studiului, 83% dintre respondenti cauta un loc de munca in concordata cu specializarea si studiile absolvite, 68% au asteptari salariale lunare de cel putin 1.000 de euro net, iar principalele tari pe care romanii le aleg sa munceasca sunt Germania, Marea Britanie sau Franta.