"Va rugam nu veniti in Marea Britanie. Ploua, joburile sunt putine si prost platite", planuiesc ministrii sa fie mesajul acestei campanii negative, scrie The Guardian in editia online. Planul, care se va concentra asupra dezavantajelor vietii britanicilor, figureaza intre alte optiuni, ca inasprirea accesului imigrantilor din Uniunea Europeana (UE) la servicii publice sau "deportarea" celor care nu gasesc un loc de munca intr-un termen de trei luni, potrivit publicatiei.

Aceasta campanie va "corecta impresia potrivit careia strazile de aici sunt pavate cu aur", a declarat un oficial la sfarsitul saptamanii, scrie ziarul. The Guardian adauga ca nu s-au dezvaluit informatii despre felul in care va arata campania, daca aceasta ii va prezenta pe britanici "cat mai groaznic posibil" sau ii va incuraja pe potentialii imigranti sa se bucure de Carpatii romani sau statiunile bulgare de la Marea Neagra

In contextul in care guvernele din lumea intreaga cheltuiesc sume importante angajand consultanti din Londra sa le faca imagine, "ar fi o ironie daca Marea Britanie ar opta sa isi strice imaginea", noteaza The Guardian. Publicatia citeaza precedente, ca cel din 2007, cand Eurostar a facut o campanie publicitara trenurilor sale in Belgia, in care apare un "skinhead" tatuat urinand intr-o ceasca de portelan chinezesc.

Potrivit editiei online a Daily Mail, o "optiune nucleara" ar fi declararea unei "urgente economice" cu scopul de a descuraja imigratia, desi avocatii Guvernului au pareri impartile despre legalitatea unei asemenea optiuni. Publicatia precizeaza ca dupa introducerea unei limitari a sumelor de bani pe care imigrantii le pot solicita ca ajutoare, masura poate fi plasata in centrul acestei campanii publicitare negative, ulterior, anul acesta.

Parlamentari conservatori au exercitat presiuni asupra premierului David Cameron pentru a bloca migratia dinspre Romania si Bulgaria dupa anularea restrictiilor impuse celor doua tari la sfarsitul acestui an, potrivit editiei online a publicatiei Daily Express. Ei doresc o actiune care sa asigure o "relaxare" a limitelor numarului de imigranti din cele doua state UE, cu respectarea legislatiei Uniunii, potrivit publicatiei.

Tabloidul Mirror comenteaza ca aceasta campanie publicitara negativa ar contrasta cu imaginea "stralucitoare" de tara prospera si fericita a campaniei - "Britania este Mare" - de promovare a Jocurilor Olimpice in aceasta tara. Iar unii "critici se tem ca planul ar putea afecta Regatul Unit prin descurajarea investitiilor unor afaceri straine", avertizeaza publicatia.