Datele de la Oficiul National de Statistica britanic arata ca numarul romanilor si al bulgarilor care lucreaza in Regatul Unit a crescut cu mai mult de un sfert in perioada aprilie-iunie, fata de primul trimestru al acestui an. Avansul este pus de ambasadorul tarii noastre in Marea Britanie pe seama reducerii termenului in care un roman poate obtine permisul de munca.

Obtinerea acestui permis este obligatorie pentru romani si bulgari, in conditiile in care accesul pe piata muncii este restrictionat pana la inceputul anului viitor. Muncitorii necalificati se pot angaja doar in domeniul agriculturii si in industria de procesare de alimente. Cu toate acestea, multi reusesc sa lucreze in domenii cu restrictii, cum ar fi constructiile, pentru ca se declara muncitori pe cont propriu. Si se angajeaza la o firma ca prestatori de servicii.

Nu este de mirare ca multi romani aleg sa imigreze si sa lucreze in Marea Britanie in conditiile in care, acolo, salariul minim pe ora este de 6,31 de lire, fata de 0,79 la noi in tara.

Potrivit Ministerul de Interne britanic, romanii si bulgarii reprezinta in prezent, doar 0,3% din totalul angajatilor din Marea Britanie. Cifra ar putea insa sa aiba o crestere furtunoasa, spun activistii britanici care se ocupa de imigratie, in conditiile in care la sfarsitul anului vor fi ridicate restrictiile de munca impuse. Oficialii de la Ambasada Romaniei la Londra spun insa ca temerile sunt nejustificate.

Potrivit ultimului recensamant realizat in 2011, in Marea Britanie sunt stabiliti aproape 80 de mii de romani.

BBC news Online informa joi ca numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie a crescut cu 26 la suta in trei luni, potrivit datelor oficiale.

Restrictiile de munca temporare impuse cetatenilor celor doua tari vor expira la sfarsitul anului, ceea ce i-a determinat pe activistii care se ocupa de imigratie sa anticipeze o crestere si mai mare anul viitor.