Numarul somerilor din Germania a crescut cu 10.000 in luna noiembrie, cu mult peste asteptari, potrivit datelor publicate joi. Mai mult, aceasta a fost cea de a patra luna la rand cand somajul a crescut.

In prezent, exista cu 52.000 mai multi someri decat erau la inceputul anului. Unii economisti sunt insa ingrijorati ca introducerea unui salariu minim, care nu exista pana acum in tara, va descuraja si mai tare companiile sa faca angajari.

Unii analisti sunt, insa, de parere ca economia germana “a ajuns la o rata corecta a somajului”. Guvernul ar putea incerca sa remedieze problema prin acordarea unor stimuli care sa incurajeze investitiilepublice, dar numai in cazul in care guvernantii vor ajunge sa se puna de acord. Social democratii isi doresc incurajarea consumului, in timp ce partidul lui Merkel merge pe ideea taxelor si a limitarii imprumuturilor, noteaza Quartz.com.

Conform datelor pe luna septembrie, rata somajului din Germania (5,2%) era depasita de cea din Spania (26,6%), Italia (12,5%), Franta (11,1%), Belgia (8,9%) si Olanda (7%).