Contractul in valoare de 30 de milioane de lire sterline se afla acum in atentia autoritatilor, dupa ce cateva sute de oameni care locuiau legal in Marea Britanie au primit mesaje in care li se cerea sa paraseasca tara.

“Mesaj din partea Biroului de Frontiera din Regatul Unit: Trebuie sa parasiti urgent Marea Britanie, deoarece nu mai aveti dreptul sa ramaneti aici”, se arata in textul pe care mai multi imigranti l-au primit de sarbatori pe telefon, e-mail ori prin intermediul scrisorilor. Mesajul a fost trimis inclusiv unor persoane care nu locuiesc in Anglia, dar autoritatile cred ca cei mai multi dintre oameni au ignorat oricum mesajul, considerandu-l spam.

Comisia de Informatii a demarat luni o ancheta privind aceasta tactica neobisnuita, in urma sesizarilor ca Biroul de Frontiera s-ar afla in posesia unor date eronate.

“Teoretic, este vorba despre un numar de oameni care, conform datelor Biroului de frontiera, nu mai au dreptul sa ramana in Marea Britanie si trebuie sa plece. In practica insa, am vazut cetateni britanici primind acest mesaj, asistente medicale, investitori importanti sau chiar oameni care nu mai locuiesc de mult aici”, a declarat Alison Harvey, sefa Asociatiei de punere in practica a legii imigratiei.

Capita, firma care a semnat contractul si se face vinovata de incurcatura, a trimis mesaje eronate catre sute de oameni, unii primind acelasi text de mai multe ori pe zi.

Reprezentantii Biroului de Frontiera al Marii Britanii (UKBA) spun insa ca este datoria oamenilor sa sune la firma respectiva si sa ceara sa le fie modificate datele. “Dintre cele cateva mii de persoane contactate de Capita, numai un mic numar au primit mesajul din greseala. Acestia au fost rugati sa contacteze compania pentru a-si aduce la zi situatia”, a declarat purtatorul de cuvant al UKBA.

Secretarul britanic de Stat, Theresa May, a promis ca va examina situatia.