Potrivit publicatiei, oficialul conservator isi exprima astfel acordul cu declaratii ale Lordului Davis, un parlamentar laburist, potrivit caruia acesti imigranti ar putea plati ca taxe mai mult decat ar incasa ca ajutoare, la fel ca si ceilalti imigranti UE, mai vechi.

Earl Attlee a mai declarat ca Guvernul britanic este "foarte multumit" de libera circulatie a persoanelor in interiorul Uniunii Europene, dupa anularea restrictiilor la 1 ianuarie.

Lordul Davis, membru al Camerei superioare a Parlamentului, fost ministru al Apararii in Guvernul laburist al lui Gordon Brown, l-a intrebat pe Earl Attlee marti, in Camera Lorzilor, daca a vazut studiul publicat recent de University College London (UCL), potrivit caruia imigrantii din UE veniti in tara in ultimii zece ani au contribuit prin taxe cu bani mai multi decat au incasat ca ajutoare, "spre deosebire de britanici".

"Cu alte cuvinte, ne-au furnizat un surplus financiar si fiscal substantial, spre beneficiul fiecarui contribuabil din aceasta tara", a conchis lordul laburist, intrebandu-se retoric daca nu cumva "exista posibilitatea ca harnicii romani si bulgari sa le calce pe urme" imigrantilor mai vechi.

Earl Attlee i-a raspuns ca este de acord cu ideea ca romanii si bulgarii vor aduce beneficii economice nete Marii Britanii. El a mai declarat, ulterior, ca toate cele trei partide, inclusiv Partidul Conservator, au fost de acord cu anularea restrictiilor dupa perioada de tranzitie de sapte ani. "De aceea suntem foarte multumiti de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE si de libera circulatie a acestor oameni de la 1 ianuarie", a spus el.

Un profesor emerit de statistica de la UCL, Mervyn Stone, si statisticianul Nigel Williams, de la grupul de reflectie Civitas (dreapta), au sugerat ca studiul citat de lordul laburist este o lucrare "in mod fatal defectuoasa". Ei au criticat metodologia utilizata pentru evidentierea impactului imigrantilor asupea locuintelor si retelei de transport.