In deschiderea dezbaterii, Dimitrios Kourkoulas, din partea Consiliului, a declarat ca libera circulatie este un drept fundamental in UE, "insotit insa de obligatii si datorii". El a respins plangerile unor state membre privind "abuzurile" la sistemele sociale, amintind ca, potrivit studiilor, "cetatenii europeni se duc in alte tari UE pentru a munci, si nu pentru a primi beneficii sociale".

El a precizat ca "abuzurile" reprezinta exceptii, iar legislatia europeana in vigoare permite tarilor sa impiedice accesul nemeritat la ajutoarele sociale.

La randul sau, comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, a evidentiat faptul ca muncitorii aduc "beneficii si economiilor tarilor din care au plecat, dar si economiilor din tarile gazda". Pe de alt parte, Reding a spus ca "trebuie luate in serios abuzurile", pentru ca acestea "pot distruge libera circulatie".

Si comisarul pentru Munca, Laszlo Andor, a explicat ca "niciun stat membru nu a oferit date concludente despre abuzuri sistematice" la sistemele sociale.

In opinia europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, discutiile privind libera circulatie au legatura cu deficientele administratiilor nationale sau rezultatele economice nefavorabile. "Aceasta dezbatere este sustinuta de politicieni populisti si de altii care cred ca vor castiga mai multe voturi daca devin populisti (...) Nu ceri sa se limiteze un drept fundamental si nu blamezi popoare pentru ca un numar foarte mic de beneficiari incalca legea. Cine greseste, plasteste", a declarat Marinescu.

Si liderul Grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, a sustinut ca libera circulatie a muncitorilor nu reprezinta o problema in Europa si a dat vina pe guvernele nationale pentru actuala dezbatere.

"Inteleg ca in actuala criza economica milioane de persoane si-au pierdut locurile de munca, locuintele, sperantele pentru un viitor mai bun, pentru ei si pentru copiii lor. Ei cauta raspunsuri, cauta ajutor. Guvernele nationale care permit exploatarea oamenuilor, platirea lor cu un venit sub limita decentei, ele sunt problema si ele ar trebui sa dea raspunsuri oamenilor, ele ar trebui sa lupte impotriva dumpingului social. E usor sa arati cu degetul spre Bruxelles (...) Da, migratia saraciei e o problema, dar asta pentru ca saracia e o problema, nu migratia", a spus Swoboda.

Liderul socialist l-a atacat dur pe premierul britanic David Cameron, acuzandu-l ca, dupa ce a facut "zarva mare" privind datele referitoare la romani si bulgari, a amanat prezentarea acestora dupa alegerile europene.

Europarlamentarul PNL Renate Weber si-a exprimat speranta ca aceasta va fi ultima discutie in Parlamentul European despre libertatea de miscare. "Nu pentru ca nu ar fi un subiect foarte important, ci pentru ca este inadmisibil ca acest drept fundamental sa fie contestat (...) Mi-as dori ca politicienii europeni, de la premierul David Cameron la ministrul de Interne (francez) Manuel Wals si pana la eurodeputatul Elmar Brok, sa se comporte responsabil si sa nu mai alimenteze prin discursurile lor intoleranta si xenofobia", a spus Weber.

"Dar cum vor exista tot timpul si politicieni extremisti, sau doar populisti si oportunisti, care vor dori sa limiteze libertatile si drepturile fundamentale, va trebui sa continuam lupta noastra comuna impotriva oricarei restrictii privind libera circulatie", a punctat ea.

De cealalta parte, Francesco Speroni, Grupul Europa Libertatii si Democratiei, a acuzat faptul ca in Italia exista europeni, in special romani, "care nu isi cauta un loc de munca, ci incearca sa obtina beneficii sociale". "Vrem sa punem capat acestor abuzuri", a punctat eurodeputatul italian.

Si Mara Bizzotto, Grupul Europa Libertatii si Democratiei, a sustinut ca ar trebui impuse cote pentru romani si bulgari, iar pentru cei din afara UE sa fie impuse restrictii,"pentru ca nu exista locuri de munca pentru italieni". "Italienii cauta locuri de munca pe care nu le gasesc, dar vad persoane care vin si gasesc locuri de munca. Ei nu pot intelege asta. Sunt prea multi someri, unii nu-si pot cumpara medicamente", a spus Bizzoto.

Europarlamentarul neafiliat Auke Zijlstra (Olanda) a avut un punct de vedere radical, sustinand ca ar fi timpul sa fie suspendata libertatea de circulatie, atunci cand oamenii se muta pentru beneficii.