Potrivit OIM, criza sanitară prin care trece în prezent omenirea, care generează și o criză economică fără precedent, este cea mai gravă cu care se confruntă muncitorii după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Într-un raport publicat marţi și citat de Agerpres, OIM a subliniat că pandemia de coronavirus are un efect catastrofal asupra timpului de lucru şi asupra veniturilor la scară mondială, apreciind că efectele pandemiei sunt mult mai mari decât cele din perioada crizei financiare din 2008-2009.

"Pandemia are consecinţe foarte serioase asupra sectorului muncii. Patru din cinci muncitori trăiesc într-o ţară unde au fost introduse restricţii parţiale sau totale", a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, adăugând că 81% din forţa de muncă globală de 3,3 miliarde persoane sunt în prezent afectate.

Reduceri puternice ale numărului total de ore de muncă sunt preconizate pentru statele arabe (8,1% din numărul total de ore de muncă sau cinci milioane de locuri de muncă full time), în Europa (7,8% sau 12 milioane de locuri de muncă full time) şi în Asia-Pacific (7,2% sau 125 mil. de locuri de muncă full time).

Potrivit OIM, sectoarele cu cel mai mare grad de risc sunt serviciile hoteliere şi restaurantele, industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul, serviciile de business şi activităţile administrative.

"Creşterea finală a numărului de şomeri în anul 2020 va depinde mult de evoluţia situaţiei şi de măsurile adoptate", adaugă OIM, apreciind însă că este foarte probabil ca cifrele de la finalul anului să fie "semnificativ mai mari" decât estimările iniţiale care mizau pe 25 de milioane de noi şomeri din cauza coronavirusului.

OIM a salutat măsurile fiscale şi monetare adoptate până acum dar a cerut ţărilor să ia măsuri pentru a ţine oamenii conectaţi cu locurile de muncă pe care nu mai pot să le efectueze, astfel că puţini să ajungă şomeri.

În România, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Muncii, aproape un milion de angajați au contractele de muncă suspendate, din cauza dificultăților prin care trec angajatorii pe fondul crizei COVID-19, iar 200.000 și-au pierdut joburile de la declararea stării de urgență.