Prin implementarea programului Kurzarbeit, companiile isi pastreaza muncitorii, dar le reduc acestora numarul de ore de munca, din cauza consumului in scadere. Prin programul Kurzarbeit, statul intervine ca sa plateasca angajatilor diferenta de bani.

O masura asemanatoare a fost aplicata cu succes si in timpul recesiunii din 2009, cand rata somajului a fost mentinuta la un nivel scazut, desi PIB-ul tarii se redusese cu 5,1%.

Nu toata lumea sprijina insa proiectul. Criticii sustin ca situatia economica de acum este una diferita iar PIB-ul tarii este pe calea sa inregistreze o usoara crestere in acest an. Numarul somerilor a ajuns la 3,14 milioane in luna ianuarie, insa rata somajului este una dintre cele mai mici de la reunificarea tarii.

Programul a starnit dezbateri aprinse in Germania, multi intrebandu-se daca acesta nu face decat sa amane niste reforme, de pe urma carora tara ar beneficia mai mult, potrivit Wall Street Journal.

In decembrie, guvernul a decis acordarea beneficiilor Kurzarbeit pe o perioada de 12 luni, insa unii politicieni ar vrea ca aceasta sa se extinda la 36 de luni. Aproape 2.900 de companii, in special firme mici, au aplicat pentru acest program in ianuarie, cu 800 mai multe decat in luna precedenta. Se estimeaza ca masurile vor veni in ajutorul a aproximativ 140.000 de angajati, numai in acest an.