Potrivit datelor oferite de Tjobs.ro, pe platforma de recrutare online au fost publicate 90.800 de anunturi cu locuri de munca in Marea Britanie, in primele noua luni ale anului.

De cealalta parte, numarul de candidati din Romania care au aplicat pentru aceste joburi a fost mult mai mic si doar jumatate dintre ele au fost ocupate.

Comparativ cu 2013, oferta de locuri de munca pentru romani venita din Marea Britanie in 2014, dupa ridicarea restrictiilor, a crescut cu mai mult de o trime.

In ceea ce-i priveste pe romanii interesati de joburile britanice, numarul acestora a crescut in 2014 la 48.000, de la 27.500, anul trecut.

Domeniile pentru care angajatorii cauta urgent personal din Romania in numar mare sunt cel medical si turism/hoteluri. Si in vanzari s-au inregistrat cereri mai mari decat in anul precedent, iar in domeniul logistica si ingrijire batrani ofertele s-au dublat. Urmatoarele domenii cu oferte numeroase sunt transporturi si industrie.

La polul opus, ofertele care vin din domeniul agriculturii au scazut la un sfert, din cauza modificarii legislatiei britanice in domeniu, desi pentru acest sector exista cea mai mare cerere din partea romanilor care vor sa plece la munca.

Marea Britanie este, de altfel, liderul Europei in ceea ce priveste ofertele de angajare pentru Romania, devansand Germania, care a detinut acest titlu anul trecut.

Pe de alta parte, cercetarea a doi economisti de la University College a relevat faptul ca imigrantii europeni din Marea Britanie nu sunt o sursa de “sifonare” a banilor englezilor, ba din contra, platesc mai multe taxe la buget decat cheltuieste statul cu ei pentru ajutoare sociale.

Potrivit raportului, Marea Britanie este tara care atrage cei mai multi muncitori calificati si imigranti cu educatie inalta, devansand Germania, cea mai mare putere a Europei.

Studiul “Impactul fiscal al imigratiei in Marea Britanie”, publicat in Jurnalul Economic, arata ca mai mult de 60% dintre imigrantii nou veniti in Regat din tari din sudul si vestul Europei sunt absolventi de facultate. Nivelul educatiei imigrantilor din estul continentului este, de asemenea, in continua crestere, un sfert dintre strainii nou veniti in Marea Britanie avand o facultate terminata.