La 45 de ani si dupa 10 ani de munca in Italia, o femeie din Neamt a ajuns sa stea mai mult in pat. Cand se ridica, se sprijina in baston, ca sa nu cada. A ingrijit batrani si a fost menajera, ca sa stranga bani sa-si faca in tara o casuta modesta.

Din cauza muncii grele, s-a intors in tara cu dureri atroce la coloana si la cap, iar acum, femeia traieste din bursa scolara a fiicei ei de 16 ani. Nu are bani nici sa plateasca analizele, pentru ca un doctor sa-i dea un diagnostic concret.

"Cu boala, cu asta m-am ales si am facut un acoperis deasupra unde sa stam. Nu-mi pare rau ca am facut, insa imi pare rau ca, poate, puteam lucra aici si nu ajungeam asa", spune Vasilica Tanaselea.

Cand au aparut primele semne de boala, femeia s-a ferit sa le spuna celor la care lucra, de frica sa nu-si piarda serviciul. S-a tratat pe ascuns, dar nu a fost de ajuns. "Mi s-a spus sa raman internata, dar de frica sa nu-mi pierd locul de munca, nu am vrut sa raman. Faceam curatenie in genunchi, ca sa nu ma dea afara, am stat pana n-am mai putut", povesteste ea.

La Spitalul de Recuperare din Iasi, alte persoane se interneaza pentru boli pe care n-au avut bani sa le trateze in anii grei de munca in straintate. Una dintre paciente, o femeie de 60 de ani, a lucrat tot in Italia, la o batrana imobilizata la pat. Artroza de care suferea a evoluat.

"Exista o patologie vertebrala si consecinta cea mai frecventa e o hernie de disc lombara sau cervicala, deci dureri de coloana", explica dr. Doru Baltag, medic neurolog la Spitalul de Recuperare Iasi.

Pe langa zecile de pacienti care-si alina durerile in spitalele de recuperare din tara, altii sunt internati la sectiile de psihiatrie cu afectiuni legate de suferinta provocata de despartirea indelungata de familie.