Fermierii apreciaza ca 22.000 de muncitori agricoli din cele doua state care in prezent lucreaza ca imigrantii care culeg fructe pe timpul verii vor parasi campurile de capsuni pentru locuri de munca mai bine platite si mai confortabile la oras.

In consecinta, magazinele si supermarketurile risca sa duca lipsa de capsuni si alte recolte sezoniere deoarece vor fi prea putini lucratori sa le culeaga, relateaza Daily Mail, citat de Mediafax.

Pericolul reprezentat de reducerea numarului de culegatori de fructe a fost dezvaluit de consilierul pe migratie al ministerului de Interne britanic, profesorul David Metcalf.

Profesorul Metcalf a declarat ca Uniunea nationala a fermierilor solicita relaxarea reglementarilor in domeniul migratiei, pentru a permite zecilor de mii de lucratori agricoli din afara Europei sa vina in Marea Britanie cu scopul de a inlocui forta de munca reprezentata de romani si bulgari.

Cetatenii celor doua state est-europene care s-au alaturat Uniunii Europene in 2007 vor putea lucra in Marea Britanie fara restrictii de anul viitor.

In prezent, 21.750 de romani si bulgari vin in Marea Britanie pentru sase luni in baza Schemei lucratorilor agricoli sezonieri.

Incheierea restrictiilor pe piata muncii ar putea insemna ca multi dintre acesti lucratori vor alege alte locuri de munca in Marea Britanie.