Putine publicatii vad insa partea cu adevarat pretioasa a comunitatii romanesti din Marea Britanie. Tocmai de aceea, campania Stirilor ProTV "Romania din Regatul Unit" continua cu oameni pasionati de munca lor, specialisti pe care ii recomanda cariera si aprecierile celor din jur.

Avem in elita londoneza multi romani admirati si pretuiti pentru ceea ce fac. Sunt integrati perfect in sistem si isi asuma sa infrunte prejudecatile, pentru ca sunt foarte buni.

Si-a dedicat anii de facultate studiului, iar acum se lupta ca un leu in instantele de judecata, intr-o lume a barbatilor. O romanca face cariera in elita justitiei britanice, unde poarta cu mandrie roba si peruca.

Isi face meseria impecabil si este singurul avocat roman acceptat sa pledeze in Regatul Unit. Acum invata sa devina primul judecator roman la Londra si vorbeste o engleza impecabila. Se scuza, pentru ca in ultimul timp chiar a inceput sa amestece cuvintele in limba romana, dar spune ca nu va uita niciodata locurile in care s-a nascut.

Zona Temple Gardens, pe malul Tamisei, in centrul Londrei - un campus care cuprinde mai multe strazi si cladirile aferente reprezinta inima Marii Britanii in materie de drept penal, civil si commercial. Un urias centru juridic englez, cu traditie de secole. Printre cladirile cu aer victorian, o tanara se indreapta spre birou. O cheama Flavia si este singurul avocat pledant roman din Marea Britanie. Ne-a dat intalnire in fata Baroului, unde are numele inscris alaturi de cel al altor avocati britanici, langa usa de la intrare.

Flavia vorbeste perfect limba engleza si ascultand-o nu iti dai seama ca vine din afara Marii Britanii.

Flavia Kenyon ne-a aratat cum se prezinta la proces, in fata judecatorilor: "Port acest costum, la care adaug roba. La care adaug ultima piesa de rezistenta, peruca. Peruca este facuta traditional, barbatii si femeile poarta aceeasi peruca, ca sa nu fie nicio distinctie intre barbati si femei in Curtea de Justitie. Toti avem acelasi nivel, indiferent de cat timp am profesat. Este o traditie care vine din secolul XIV, desi femeile nu aveau voie sa practice la vremea aceea. Ceea ce fac eu este strict dominat de barbati. Foarte des ma gasesc in Curtea de Justitie singura femeie."

Face cariera intr-o lume a barbatilor. A inceput sa bata instantele de judecata londoneze inca de acum 20 de ani, pe cand era eleva si a plecat cu o bursa la Londra. In 1995 s-a inscris la Drept la celebra Universitate Oxford. La barou practica doar din 2005 si s-a specializat in drept penal, unde a ales sa fie doar avocat aparator. Considera ca e o provocare mai mare, fiind mult mai usor sa acuzi.

"Eu lupt pentru clientii mei si nu sunt un oponent usor. Au de luptat in fata mea, da", spune Flavia Kenyon.

Spune ca sistemul britanic i se potriveste ca o manusa, in care avocatii si judecatorii isi poarta cu mandrie perucile, la fel ca acum 400 de ani.

Flavia Kenyon: "Este un semn de respect, este un semn de distinctie. Sunt anonim, sunt o peruca, ca orice peruca."

Flavia apara de la suspecti de talharie si viol, la spargatori de banci, proxeneti, escroci si hoti de buzunare. Si multi dintre clienti sunt infractori romani. Spune ca isi cunoaste poporul si cultura romaneasca si ii este mai usor sa convinga juratii pentru pedepse mai mici, decat ar face-o un avocat britanic. Spune ca nu a simtit ca este discriminata printre colegii de breasla. In schimb, a descoperit ca britanicii certati cu legea au devenit mai suspiciosi.

Flavia Kenyon: "Nu am avut probleme de discriminare. Din punct de vedere profesional sunt vazuta bine, am o reputatie foarte buna, eu castig cazuri foarte mari. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, am vazut o oarecare discriminare la clientii britanici. Deci, e o diferenta intre clientii britanici si cei romani."

Flavia Kenyon se declara indragostita de sistemul de drept anglo-saxon, care presupune multa traditie. Chiar si in era tenologiei, cu stocare de informatii in format digital, procesul britanic are reguli mostenite din perioada victoriana.

Flavia Kenyon: "Acesta e un dosar cu care urmeaza sa merg la curte si aceasta panglica rosie inseamna ca eu apar. Daca as fi acuzat, ar fi fost alba. Este o chestie tipic anglo-saxona, are un trecut istoric si toti barristerii de pe vremuri, pana la secolul nostru, aparau cazurile care le veneau asa. Imi place ce fac si trebuie sa iti placa ce faci, pentru ca este foarte greu."

Spune ca cel mai scurt proces dureaza 2 zile la Londra, in timp ce un proces de durata nu depaseste 3 luni. Sistemul e diferit de cel romanesc: din momentul in care incepe judecata penala, sunt termene zilnic, pana la un verdict final.

"Cand castig, va spun, sentimentul este extraordinar. Simt ca zbor cand ies din Curtea de Justitie. Pentru ca eu am puterea de a schimba viata unei persoane. In Anglia e sistemul de 12 jurati, pe ei trebuie sa ii convingi. Si ei sunt oameni alesi aleator, la intamplare si pot veni din orice mediu social, cu orice pregatire. E foarte intens si dramatic", povesteste Flavia Kenyon.

Flavia e maritata cu un jurnalist de la BBC si spune ca putinul timp liber il dedica vacantelor prin tari exotice. Nu au copii, pentru ca in cazul amandurora cariera este pe primul loc. Odata pe an merge acasa, sa isi vada parintii, care locuiesc in Bucuresti. Tot atunci da o fuga si prin zonele tarii unde nu a ajuns in copilarie.

Flavia Kenyon: "Vara trecuta am fost pe Transfagarasan. Era pentru prima data pentru mine sa vad Transfagarasanul. Cand eram copil nu am avut ocazia si a fost extraordinar."

Reporter: "Gatiti, aveti timp pt bucatarie?"

Flavia Kenyon: "Din pacate nu gatesc, eu personal nu gatesc. Nu stiu sa gatesc."

Nu gateste, in schimb ar putea vorbi zile intregi despre locul in care profeseaza. A studiat mult si a fost fascinata sa faca parte din Justitia Regatului Unit. A imbratisat valorice britanice, pe care le lauda si le respecta.

Flavia Kenyon, avocat Londra: "Fiecare barrister, ca sa poata sa practice, trebuie sa fie membru al unui Inn. Si sunt 4 Inns. Inns of temple se numesc. Eu sunt la Loncoln's Inn. Si fiecare Inn are un istoric extraordinar. Cel mai vechi Inn, este aici, Middle Temple. Daca nu ma insel, dateaza din secolul XV. Aceasta este zona istorica a Temple, vine de la Cavalerii Templieri, din secolul XIV, unde pe vremuri erau consilierii Regelui. The City of London are administrarea proprie, The Temple are administrare proprie, este tipic englezesc. Cand ne ducem la Curtea de apel, vom urca in zona aceasta si este exact la 10 minute de picior."

Am intrebat-o cum si unde se vede peste 10 ani: "Sper sa fiu primul judecator roman in Anglia."

Vorbeste in numele oamenilor, ii apara cu argumente legale. Si-a asumat sa munceasca intr-un domeniu mai putin accesibil. E mandra ca e romanca si nu a uitat limba natala, desi de doua decenii e nevoita sa vorbeasca la serviciu o engleza impecabila. Avocatul pledant Flavia Kenyon a contribuit si contribuie la actul de justitie britanic. Cu fiecare proces castigat, participa la consolidarea justitiei engleze, care se bazeaza pe puterea precedentului. In elita londoneza, o romanca face cariera, e admirata si, mai ales, respectata.