Statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante au fost Grecia (0,4%), Bulgaria, Irlanda şi Spania (toate cu 0,9%), Polonia (1%) şi România (1,2%), arată datele publicate luni de Eurostat.

La polul opus, ţările membre cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost Cehia (6%), Belgia şi Germania (ambele cu 3,4%) şi Austria (3,1%).

Comparativ cu trimestrul patru din 2017, rata locurilor de muncă în ultimele trei luni din 2018 a crescut în 20 de state membre (inclusiv România), a rămas stabilă în Belgia, Cipru, Finlanda şi Suedia şi a scăzut în Estonia, Irlanda, Croaţia (toate cu minus 0,1 puncte procentuale - pp) şi Litunia (minus 0,2 pp). Cel mai semnificativ avans a fost în Cehia (1,6 pp), Austria (0,8 pp), Malta (0,7 pp) şi Germania (0,6 pp).

Pe sectoare de activitate, în România rata locurilor de muncă vacante în trimestrul patru din 2018 era de 1,1% în industrie şi construcţii şi de 1% în servicii. La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 2,6% atât în industrie şi construcţii cât şi în servicii.