Au incercat la inceput o metoda de asociere, cu un patron Italian. De vara trecuta sunt singuri, pe cont propriu. Au inchiriat ferma unui sicilian care a renuntat la agricultura. Au platit de la inceput toata chiria pe un an - 5 mii de euro, pentru 6 sere intinse pe 6 mii de metri patrati. In tarif intra si o magazie cu garaj, in care locuiesc. "Nu mai impartim banii cu nimeni. Noi raspundem de cheltuieli de tot ce este, irigatii, noi cu banii, noi cu toata distractia, noi ordonam noi executam."

Niciunul nu a lucrat in agricultura pana sa vina in Italia. Zina Pintilei a lucrat in asigurari la Botosani, sotul ei a fost electrician. Femeia spune ca e total dezamagita de ce se intampla la tara, in Romania. Mama ei a dat in arenda pamantul unei societati agricole.

"La noi cand am facut un contract, eu, mama, pe pamant, nu-mi da nimeni niciun euro, niciun bob de grau in Romania. Asta pentru mine mi-a taiat radacinile pentru totdeauna. Eu oricum nu ma mai intorc acasa niciodata."

Ca tot romanul gospodar, la intrarea in sera au alocat un loc cu legume pentru consum propriu. Afacerea se bazeaza pe mai multe soiuri de rosii. Au rosii care se coc la 60 de zile, altele la 90. Primordial e aspectul, pe locul doi e gustul. Imediat ce rosiile prind culoare, incep si calculele. Dupa un an trebuie sa le ramana profit 50.000 de euro, dublu fata de cat un investit.

Un venit de 8 mii de euro pe vara i-a indemnat si pe copiii lor sa vina in Sicilia. Baiatul era taximetrist in Londra, dar a inchiriat la randul sau o sera. Si aplica aceeasi reteta invatata de la parintii sai, care i-au invatat cum trebuie lucrat in sera. Muncesc singuri in sere, nu au alti angajati.

Oameni descurcareti, au stiut sa fie suficient de inteligenti incat sa aiba propria afacere in Sicilia. Sa nu depinda de patroni, sa nu fie constransi. E drept ca au venit cu bani si nu au pornit de foarte jos, asa cum se intampla cu alti romani de pe insula. Lucreaza cu marile en-gros-uri de legume si fructe, care nu te accepta decat daca ai marfa de calitate.

Sotii vor sa cumpere ferma si i-au facut o oferta de 100 de mii de euro proprietarului serelor. In bani intra si o fosta magazine cu un garaj, pe care sotii Pintilei le-au transformat in locuinta. Garajul e bucatarie, magazia e living si dormitor. Cat timp serele vor genera profit, acesti oameni nu au de ce sa revina in Romania. Au inteles ca muncind si investind, vor reusi. Zina si Stefan Pintilei au planuri mari si vor sa se extinda, iar in Sicilia au gasit mediul propice.

Continuarea pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.