Cei mai multi dintre moldovenii ajunsi in Anglia in ultima vreme sunt din Vicovu de Sus, judetul Suceava. Mai nou, localitatea este numita de oamenii locului si "mica Londra". Aici, aproape jumatate dintre masinile care circula pe strazi sunt cu volan pe dreapta.

In familia Ursache, cei mai multi dintre frati trudesc la Londra, in constructii. Castiga 1500 de lire lunar si trimit o parte din bani acasa. Langa gospodaria batraneasca se ridica acum o casa cu etaj care va fi a mezinului familiei, Petru.

Gheorghe Ursache, fratele lui Petru: "Lucreaza la contructii, greu, nu te tine nimeni in brate. Isi face casa aici langa noi, sa fim toti unul langa altul, el trimite bani si noi o ridicam".

Si vecinul Vasile Georgescu e tot in Anglia. Lucreaza acolo de trei ani ca sa isi intretina parintii, nevasta si pe cei patru copii ai lor.

Constantin Georgescu, tatal lui Vasile: "Nu are munca de birou acolo, e vai si amar de capul lor cum lucreaza, munca grea, sta la ploaie, ce castiga da tot aici".

Un alt domn a lucrat in Italia si in Spania, la cules de capsuni. Insa, dupa un timp, s-a mutat dincolo de Canalul Manecii. Clima nu-i prea prietenoasa, mai ales iarna, insa banii sunt buni. Dovada si masina de teren pe care si-a adus-o din Anglia. Evident, cu volanul pe dreapta.

Petru Nistor: "Am fost si eu si am lucrat in Anglia, 1500-2000 de lire, depinde ce lucrezi. Sunt mai corecti decat italienii sau spaniolii".

Ion Nistor, localnic : "Am patru, cinci nepoti, neamuri. Toti plecati la munca in Anglia. Se castiga mai bine acolo fata
de alte tari. Sunt foarte multe case facute in Vicov cu bani de acolo
"

Cei care vor plece la munca in Anglia trebuie sa stie ca sunt cautate si persoanele cu pregatire medie si superioara-asistentii medicali, maistri in constructii si chiar profesori si educatori.

O alta conditie este sa cunoasca bine engleza, lucru care le poate aduce un salariu de 3000-4000 de lire pe luna.

Anul trecut peste 100.000 de romani lucrau legal in Marea Britanie.