Satui de traiul prost din tara noastra, romanii alearga dupa visul american. Mihai Maier, un tanar de 30 de ani, de pilda, aproape ca l-a atins: de patru ani lucreaza ca sofer si curier la o firma de mutari mobila din Statele Unite. A inceput timid, cu 1.500 de dolari, dar acum trece binisor de 3.000. Ne impartaseste si un secret: "In Sua se munceste mult mai intens, iar in Romania nu este asa, iar de acolo vin diferentele de plata si satisfactie la locul de munca. Atata timp cat este posibilitatea sa merg, voi profita de fiecare data."

Constractele oferite sunt pe perioade de 8 sau 10 luni, dupa care cei interesati pot sa aplice din nou. Vasile Lobont are 39 de ani, iar de 10 ani merge periodic in SUA, unde a ajuns sa ocupe o pozitie de team-leader la o firma de recrutare forta de munca. Munceste enorm, spune el, dar este si rasplatit pe masura. "Daca nu intarzii niciodata la serviciu, ajungi departe, iar eu nu am intarziat in 10 ani niciodata. Seriozitate si munca asidua. Am facut un calcul, in primul an cand am fost in SUA, ca profesor titular am castigat cat castigam aici (Romania) in 20 de ani."

Multi dingre cei care au ajuns sa traiasca visul american nici nu se mai gandesc sa se intoarca in tara: banii pe care ii castiga le asigura si un trai pe masura. Exista si tineri, studentii, in special, care vor sa plece nu atat pentru bani, cat pentru a cunoaste o lume cu totul noua.

"Numarul a crescut foarte mult fata de anii precedenti si a cererilor din State", explica Ana-Maria Nemes, managerul unei firme de recrutare.

Cei mai norocosi dintre solicitanti pot ajunge sa lucreze la cluburi exclusiviste de golf, ca si bucatari, chelneri sau oameni de mingi. Aici, nu atat salariul e atractiv, cat bacsisurile, extrem de generoase.