Raportul realizat de centrul de reflectie MigrationWatch si ale carui rezultate au fost publicate de cotidianul Daily Mail, in editia electronica, intervine pe fondul ingrijorarilor britanicilor cu privire la deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari din ianuarie 2014, transmite Mediafax.

Standardele de trai ale familiilor poloneze cu salariu minim au fost de patru ori mai mari in Marea Britanie decat in tara de origine, adica jumatate din avantajul pe care migratia il va oferi romanilor si bulgarilor. 

"Avand in vedere ca stimulentele economice pentru romani si bulgari sunt de doua ori mai mari decat cele pe care le-au avut muncitorii polonezi, ar fi absurd de sugerat ca nu va exista un aflux semnificativ", afirma raportul. Acesta ia in calcul salariul minim si nivelul ajutoarelor sociale din Marea Britanie si tarile est-europene, precum si puterea de cumparare, oferind o masura corecta a standardelor de trai, sustine cotidianul britanic. 

In raport se arata ca un muncitor cu o sotie care depinde de el si doi copii ar castiga echivalentul a 70 de lire sterline (355 de lei) pe saptamana, conform salariului minim din Romania. In Marea Britanie, unde salariul minim este sustinut de beneficii sociale, venitul familiei ar fi de 543 de lire sterline (2.760 de lei) pe saptamana.

Familia ar putea, de asemenea, depune actele pentru a primi o locuinta sociala. Chiar si o familie care castiga un salariu mediu in Bulgaria si Romania ar putea sa o duca de trei sau patru ori mai bine lucrand in Marea Britanie pe salariul minim. Ar putea fi si oportunitati considerabile de economisire, o componenta importanta a emigratiei din estul Europei.  MigrationWatch a estimat ca 50.000 de romani si bulgari vor veni in Marea Britanie in fiecare an in urmatorii cinci ani, incepand din 2014.