Cresterea ingrijoratoare din ultimii ani a furtunilor, secetelor si incendiilor i-a facut pe multi sa se intrebe care e solutia pentru ca locuintele sa devina mai rezistente in fata dezastrelor naturale. Au aparut astfel primele concursuri de gen, care ii indeamna pe arhitecti sa vina cu proiecte si concepte revolutionare.

Noua generatie de arhitecti arata ca exista o piata profitabila pentru acest segment de afaceri, o industrie care ar putea valora zeci de miliarde de dolari in anii ce urmeaza.

Olanda a fost deja nevoita sa-si regandeasca arhitectura in functie de conditiile de mediu, dar daca fenomenul va deveni unul cu o aplicabilitate generala, s-ar putea transforma in unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din lume.   

Fiecare continent are parte de propriile provocari climatice si numai o propunere de redesenare a New York-ului, ceruta de primarul Michael Bloomberg, dupa pagubele produse de uraganul Sandy, din octombrie 2012, este estimata la 20 de miliarde de dolari.

Studiile arata ca, daca un astfel de plan s-ar extinde la nivel mondial, factura totala s-ar putea ridica la cateva sute de miliarde de dolari. Exista deja semne care indica aparitia unui adevarat trend in domeniu.

Secretarul american pentru dezvoltare urbana si a locuintelor, Shaun Donovan, a anuntat luna aceasta o competitie denumita Rebuild By Design, iar conceptul castigator urmeaza sa fie finantat si pus in practica din fonduri publice si private. Anuntul a venit dupa doar trei zile de la startul unui alt concurs cu o tematica asemanatoare, Designing Recovery, unde se cauta concepte de case special create pentru zonele cele mai afectate de furtuni.