"Yes we can!" au strigat, din tribunele pline, tinerii militanti pro-imigratie, dupa anuntul adoptarii, cu 68 de voturi pentru si 32 impotriva, a textului istoric care va fi armonizat in urmatoarele luni cu versiunea concurenta la care lucreaza Camera Reprezentantilor, relateaza Mediafax.

Presedintele Barack Obama sustine planul, o promisiune de lunga durata care pare acum realzabila, dupa ce a fost ani intregi paralizata la Washington. Alegerile prezidentiale din noiembrie au fost ca un soc electric pentru partidul republican, cand doar 29 la suta dintre hispanici au votat pentru candidatul sau, Mitt Romney.

"Nu avem oare in noi puterea de a scoate din umbra cele 11 milioane de persoane, care sunt astazi exploatate si nu beneficiaza de protectiile legate de cetatenie?", a declarat republicanul John McCain, unul dintre arhitectii legii.

"Acestia sunt acolo in ziua de azi, iar a ii expulza pe toti este imposibil si irealist", a adaugat democratul Charles Schumer. "Fie ca este vorba de imigranti foarte calificati care inventeaza noi tehnologii sau de mana de lucru necalificata, imigrantii au facut mereu parte din «success story» americana", a declarat acesta.

Textul, lung de peste 1.000 de pagini, va duce la regularizarea a aproximativ 11,5 milioane de persoane in situatie ilegala si la posibila naturalizare la sfarsitul unei perioade tranzitorie de cel putin 13 ani.

Acest plan prevede, de asemenea, constructia de-a lungul celor 3.200 de kilometri de frontiera intre Statele Unite si Mexic, a sute de kilometri de noi garduri si dublarea progresiva a efectivelor de agenti inzestrati cu supravegherea pentru a ajunge la 38.000 de agenti, o cifra fara precedent.

Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, lucreaza la propria sa versiune a reformei si nu va examina imediat textul din Senat, pe care multi republicani il considera ca fiind prea permisiv. "Este istoric, insa doar pentru ca vom repeta greselile din 1986, cand am crezut ca am securizat frontiera dar in mod evident nu am reusit", a declarat pentru jurnalisti senatorul Charles Grassley, evocand legea amnistiei votata in 1986 si promulgata de presedintele Ronald Reagan.