Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, dupa intrevederea cu omologul roman, Bogdan Aurescu, ca au discutat, printre altele, despre cei aproximativ 350.000 de romani care muncesc in Germania. 

"Am avut mereu suspiciunea ca multe informatii date in spatiul public se bazeaza pe prejudecati. Mi s-a confirmat faptul ca au existat astfel de prejudecati, dupa ce a fost publicat recent un studiu cu date foarte surprinzatoare (...) care demonstreaza ca romanii din Germania sunt printre cei mai integrati straini pe piata muncii. (Studiul) imi confirma un lucru pe care-l stiam de dinainte de aparitia acestui studiu si anume ca Germania profita, la randul sau, de numarul mare de persoane din Romania care muncesc si studiaza in Germania", a declarat Steinmeier, aflat pentru a treia oara in vizita in Romania. 

Totodata, el a evocat rolul minoritatii germane din Romania, cu o istorie de peste 900 de ani, subliniind ca aici "identitatea si nationalitatea se combina intr-un mod fericit si pasnic" asa cum ar fi de dorit si in alte regiuni din Europa. 

Ministrul roman de Externe, la randul sau, i-a transmis omologului german "aprecierea valorii adaugate a comunitatii romane din Germania care este puternic ancorata in realitatile socio-culturale si in viata economica a Germaniei". 

Totodata, Aurescu a punctat faptul ca "etnicii germani proveniti din Romania au un rol pozitiv in receptarea tarii noastre in Germania" si reprezinta "un element de potentare a relatiei bilaterale". Bogdan Aurescu a salutat, in acest context, cei 25 de ani de existenta ai Forumului Democrat al Germania din Romania, care "a contribuit la buna convietuire intre romani si germani".