Restricțiile pe piața muncii din Elveția pentru români și bulgari fuseseră ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări.

Anunțul liberalizării pieței muncii a fost făcut, anul trecut, de preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset, aflat în vizită în România. Acesta a afirmat că, după luna mai 2019, nu va mai exista nicio restricţie pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

"În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor şi Elveţia are de mult timp un acord privind libera circulaţie a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulaţie şi la cetăţenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în ţara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democraţie directă şi iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulaţie între ţările noastre. În acest cadru şi în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuţia s-a purtat şi pe tema modului în care această liberă circulaţie avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziţia să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecţie asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (...) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio restricţie", explica, în noiembrie anul trecut, Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

În luna aprilie 2018, Consiliul federal elveţian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE - Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.

A fost a doua oară când Elveția impunea restricții pentru muncitorii din cele două țări, după ridicarea completă în 2016 și reintroducerea lor în 2017, din cauza imigrației mari din cele două țări.

Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.

Anul trecut, când a reintrodus restricțiile pe piața muncii, partea elvețiană a arătat că măsura nu singularizează România și Bulgaria, ea fiind aplicată și în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene la acea vreme, în perioada iunie 2016 - mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B” pentru cetățenii români și bulgari, cifra care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

Potrivit statisticilor, salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 - 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri medii le au angajații din industria farmaceutică – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, domenii în care se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.

La polul opus, sunt salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500 de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.

Deși salariile pot părea mari, este important de subliniat și faptul că Elveția are unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții din Europa.