"Eventuala modificare a reglementarilor privind libera circulatie ar putea ruina comunitatea celor 28 de state membre", a declarat premierul Suediei, Stefan Lofven.

"Faptul ca o tara crede ca un lucru este rau nu inseamna ca trebuie sa schimbam regula generala, pentru ca acea tara ar putea avea propriile prioritati si poate ruina Uniunea Europeana", a adaugat Lofven.

"Libertatea de circulatie este foarte importanta pentru poporul norvegian", a comentat premierul Norvegiei, Erna Solberg.

Critici asemanatoare au fost exprimate si de premierul Finlandei, Alexander Stubb.

Premierul David Cameron a promis ca va lua, inainte de sfarsitul acestui an, masuri pentru limitarea imigratiei provenind din state membre ale Uniunii Europene sau asociate. Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a insistat ca Marea Britanie isi va urmari "interesele nationale".

Pe de alta parte, cercetarea a doi economisti de la University College a relevat faptul ca imigrantii europeni din Marea Britanie nu sunt o sursa de “sifonare” a banilor englezilor, ba din contra, platesc mai multe taxe la buget decat cheltuieste statul cu ei pentru ajutoare sociale.

Potrivit raportului, Marea Britanie este tara care atrage cei mai multi muncitori calificati si imigranti cu educatie inalta, devansand Germania, cea mai mare putere a Europei.

Studiul “Impactul fiscal al imigratiei in Marea Britanie”, publicat in Jurnalul Economic, arata ca mai mult de 60% dintre imigrantii nou veniti in Regat din tari din sudul si vestul Europei sunt absolventi de facultate. Nivelul educatiei imigrantilor din estul continentului este, de asemenea, in continua crestere, un sfert dintre strainii nou veniti in Marea Britanie avand o facultate terminata.