"Saptamanile de lucru mai scurte reprezinta o solutie pentru transformarea civilizatiei. Istoric, cu cat tehnologia avanseaza mai mult, cu cat sunt mai multe progrese, cu atat oamenii muncesc mai putin. Acum se intampla ca oamenii traiesc mai mult, au o sanatate mai buna, fara necesitatea efortului fizic. Aceasta civilizatie necesita mai multe cunostinte, mai multa experienta, mai putin efort fizic. Productivitatea a crescut exponential, chiar daca unii economisti neaga acest lucru. Si vedem ca din aceasta cauza somajul este o problema in multe tari, mai ales in Europa. Este important ca oamenii sa nu mai iasa la pensie la 50, 60 sau 65 de ani. Cred ca ar trebui sa se pensioneze mai tarziu, dat fiind ca au mai multe cunostinte si mai multa experienta. Iar eu cred ca trebuie sa lucreze trei zile pe saptamana, pentru a crea spatiu si altora", a afirmat Carlos Slim, presedinte de onoare al companiei América Móvil.

Intrebat daca acest sistem nu ar conduce la diminuarea veniturilor, Carlos Slim a precizat: "Nu; pentru companii, productivitatea a generat un excedent de personal. Se poate aplica un schimb foarte bun - mai putine zile de lucru si mai multi ani pana la pensionare", a precizat Carlos Slim.

"De-a lungul timpului, chiar daca trecerea a fost lenta, oamenii au lucrat mai putin. Pe vremuri se lucrau 72 de ore, sase zile pe saptamana. Apoi, 60 de ore. Succesul cel mai mare a fost saptamana de lucru de 48 de ore. Apoi, saptamana engleza, in care se lucra sambata, iar duminica era singura zi de odihna. Apoi, 40 de ore. In loc sa lucram cinci zile, pentru 35 de ore, sa lucram acum trei zile, pentru a le face loc si altora sa munceasca", a adaugat miliardarul.

Intrebat cum vor fi convinsi oamenii sa accepte acest sistem, dat fiind ca societatea capitalista ne invata ca ajungem cu atat mai departe cu cat muncim mai mult, Slim a spus ca daca cineva vrea sa munceasca mai mult o poate face.

“Poate avea doua locuri de munca: unul de luni pana miercuri, altul de joi pana sambata. Aceasta este una dintre optiuni. Alta este sa lucreze trei zile si sa se pregateasca in celelalte pentru a obtine un loc de munca si mai bun.(...) Intotdeauna oamenii au opus rezistenta schimbarilor. Cea mai profunda schimbare este o noua civilizatie, una transformata dintr-o societate industriala in una pentru servicii", a explicat Slim, notand ca acum productia industriala este robotizata, iar omul trebuie sa fie creator si coordonator al aparatelor.

Carlos Slim Helú, in varsta de 76 de ani, este un antreprenor mexican, investitor si filantrop, fiind, in perioada 2010-2013, cel mai bogat om de lume. Cu o avere estimata la 50 de miliarde de dolari in 2016, Carlos Slim Helú este presedinte si director general al companiilor Telmex, América Móvil, Samsung Mexico si Grupo Carso.