Aproximativ 800.000 de contracte individuale de munca sunt incheiate la nivelul salariului minim pe economie, iar alte 700.000, la nivelul unui salariu de 720 de lei, ceea ce reprezinta prima treapta de salarizare din contractul colectiv de munca. Multe dintre aceste persoane, insa, primesc restul banilor fara forme legale”, a explicat Mocanu.

Secretarul de stat a mai spus ca in ultima perioada fenomenul muncii la negru a luat amploare, si ca urmare a crizei economice.

Multi angajati gandesc ca e mai bine sa munceasca fara forme legale, ca sa nu mai dea bani la stat. Ei nu inteleg insa ca acesti bani nu ii dau la stat, ci este o forma de protectie sociala, in urma careia vor beneficia de pensie, indemnizatie de somaj sau asigurare in caz de accident de munca”, a mai spus oficialul de la Munca.

Inspectorul sef de la Inspectia Muncii, Constantin Miclau, a spus ca in urma controalelor din luna ianuarie au fost depistate 740 de persoane care munceau fara forme legale. Angajatorii au primit amenzi de peste doua milioane de lei.

Seful Inspectiei Muncii a avut si o veste buna insa: numarul accidentelor de munca a scazut, in 2009, cu aproape 40% fata de anul anterior. Cu toate acestea, anul trecut au fost accidentate peste 3.400 de persoane, cele mai multe fiind angajate in constructii, industria carbunelui sau in transporturi.

Cele mai multe accidente mortale s-au inregistrat, de asemenea, in contructii, transporturi si industria prelucrarii lemnului. Potrivit lui Miclau, angajatii care se accidenteaza cel mai des la locul de munca sunt lacatusii mecanici.
Tu primesti tot salariul pe cartea de munca? (38 voturi)
DA
63.16%
NU
36.84%