Un act normativ pentru modificarea ordonantei de urgenta si normelor de aplicare a fost discutat intr-o prima lectura miercuri, in sedinta Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar saptamana viitoare modificarile vor fi adoptate intr-o noua sedinta a Executivului", a afirmat Borbely.

Borbely, ministru al Mediului si vicepresedinte executiv la UDMR, a afirmat marti ca Uniunea a cerut Guvernului modificarea normelor de aplicare a OUG 58/2010, in sensul ca nu cetateanul, ci angajatorul sa depuna declaratiile si sa achite contributiile.

Potrivit acestuia, propunerea Uniunii a fost acceptata ca principiu si premierul a cerut ministrului Finantelor ca, in sedinta de miercuri, sa vina cu aceste propuneri de modificare.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, marti, ca ordonanta de urgenta respectiva nu va fi schimbata si ca pana la sfarsitul lunii septembrie va fi finalizat sistemul de plata on-line.

Dupa ce saptamana trecuta zeci de mii de persoane care castiga venituri din drepturi de autor si PFA s-au inghesuit la ghisee pentru a-si plati contributiile, reprezentantii Guvernului sustin ca este posibil ca legea sa fie modificata.

Astfel, potrivit vicepresedintelui UDMR si ministru al Mediului, Laszlo Borbely, Unuinea a propus Executivului modificarea ordonantei, in sensul platii contibutiilor de catre angajator si nu de catre angajat. In schimb, Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a spus ca legea ramane asa cum este.

Zeci de mii de salariati platiti pe drepturi de autor, PFA sau conventii civile s-au inghesuit in ultimele zile ale lunii august la casele de pensii si la agentiile de somaj, pentru a-si depune declaratiile pentru contributiile sociale. Si asta din cauza ca Executivul a intarziat foarte mult cu publicarea formularelor care trebuiau completate, dar si pentru ca prevederile legislative sunt ambigue.