In Ungaria, taxele suportate de angajat si angajator depasesc in medie, cumulat, salariului net, costul total fiind de 207%. Astfel, la un salariu de 1.000 de euro, statul primeste contributii de peste 1.000 de euro.

Ungaria este urmata, cu valori apropiate, de catre Romania (182% din salariul net), Cehia (181%) si Slovacia (180%). Un volum substantial mai mic de contributii este platit in cazul Poloniei (168%) si Bulgariei (143%).

Primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatului sunt Ungaria (60,82% din net), Romania (42,57%) si Polonia (41,40%), in timp ce statele cu cele mai ridicate taxe platite de angajator sunt Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).

In ceea ce priveste tipul celor mai ridicate contributii catre stat, cumulate la nivelul tuturor celor sase tari analizate, primele trei sunt asigurarile sociale platite de catre compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de catre angajat, si asigurarile sociale suportate, de asemenea, de catre angajat.

In toate tarile, contributiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura exceptie fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. In Romania, cele mai ridicate contributii pe care un angajator trebuie sa le plateasca sunt asigurarile sociale si sanatatea, iar pentru angajat impozitul pe venit si contributiile sociale.

Vorbind despre Romania, acest studiu arata ca aici exista cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contributii aferente contractului de munca, in ciuda numarului total mai mare de contributii platite catre statul roman, in comparatie cu tarile invecinate. Din nou, Bulgaria surprinde, fiind singura tara dintre cele sase in care totalul contributiilor reprezinta mai putin de jumatate din netul stabilit ca punct de reper", a declarat intr-un comunicat Mihaela Virlan, Manager Director Acacce Romania si Bulgaria.

Studiul Accace, firma de consultanta activa pe Europa Centrala si de Est, a fost realizat in Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Slovacia. Obiectivul acestui studiu este de a arata unde se afla Romania pe piata muncii, din punct de vedere al taxelor, in contextul in care la nivelul Uniunii Europene se incearca o coordonare si echilibrare a diferitelor sisteme de munca.