Premierul Emil Boc a tinut sa atraga atentia ca egalizarea varstelor de pensionare la 65 de ani nu se va face peste noapte, ci in baza unui calendar de crestere, care se va incheia in 2030.

Pana in 2015 avem un calendar de crestere in vigoare, care se va respecta. Pana la aceasta data varsta de pensionare a femeilor va fi 60 de ani, iar cea a barbatilor va ajunge la 65 de ani. Nu se pune problema ca egalizarea varstei de pensionare sa se faca mai devreme de 2030, luandu-se in calcul si evolutia sperantei de viata”, a spus premierul in interviul acordat Mediafax.

El a adaugat ca tendinta de crestere si de egalizare a varstelor de pensionare se regaseste in toate statele europene si ca daca acest lucru nu se pune in practica, nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor. Boc a reamintit faptul ca, desi in Romania varstele legale de pensionare sunt peste 58 de ani, pentru femei, si peste 63 de ani, pentru barbati, varsta reala la care se iese la pensie este 54 de ani.

Referitor la recalcularea pensiilor, premierul a reamintit ca nu vor fi recalculate decat 180.000 de pensii speciale, iar dintre acestea doar 15% vor inregistra diminuari semnificative. Celelalte 5,6 milioane de pensii care se acorda in baza contributiilor nu se vor recalcula, a mai spus Boc.

"Pensiile normale, obisnuite nu scad cu niciun leut. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale si nu pensii speciale in aceasta tara, in legatura cu care pot sa spun raspicat ai clar: prin intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, sa speram incepand cu anul viitor, ceea ce primesc in mana astazi nu este afectat. Putem discuta despre scaderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro si nu au muncit pentru ele", a explicat Boc.

El a dat ca exemplu o pensie speciala de 80 de milioane de lei vechi, dar pentru care s-a contribuit doar pentru 20 de milioane de lei, valoarea noii pensii urmand a fi de doar 20 de milioane.

Premierul Emil Boc a declarat, dupa avizarea de catre Executiv a proiectului noii legi a pensiilor, ca doar pensiile a aproximativ 27.000 de persoane vor scadea dramatic in urma recalcularii. In cazul celor care se situeaza sub 3.000 de lei, scaderile vor fi nesemnificative.