Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, pus in dezbatere publica pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 0,5% la 0,78%.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin venituri din activitati independente platesc contributii pentru pensie, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5% .

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat dupa intalnire, ca modificarile la Codul Fiscal vor fi definitivate dupa dezbaterea lor in Consiliul Economic si Social, urmand sa fie prezentate spre adoptare in sedinta de miercuri a Guvernului.

Dupa intalnirea de la Guvern, cei doi ministri merg la Ministerul Muncii, unde se intalnesc cu patronatele si sindicatele.