Prezent, aseara, la postul public de televiziune, premierul a precizat ca Guvernul a introdus CAS pe toate veniturile, in incercarea de a impune in Romania principiul ca orice sursa de venit se impoziteaza.

"Ne plangem ca nu avem o sanatate buna, ca nu avem un sistem de pensii sustenabil, dar la sanatate aproximativ 10 milioane de oameni sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari de sanatate. Ne plangem ca nu avem bani suficienti sa platim pensiile, dar avem exceptii in toata linia cu privire la plata contributiilor de tot felul”, a spus Boc, citat de Mediafax.

Intrebat daca nu exista riscul ca angajatii, in loc sa isi ia salariul pe drepturi de autor, sa fie platiti la negru, iar evaziunea fiscala sa creasca, premierul a raspuns ca acest lucru se intampla si in prezent.

Atentionat ca majoritatea jurnalistilor contribuie la fondul de pensii privat, seful Guvernului a admis ca largirea bazei de impozitare este necesara pentru sustinerea sistemului public de pensii.

"Atunci sa nu ne miram ca sistemul public de pensii nu se mai poate autosustine, daca toti il evitam. Pentru ca acest principiu merge pe baza solidaritatii: generatiile actuale platesc pensiile generatiilor anterioare, ca sistemul acesta de pensii nu este conceput dupa principiul ‘eu atatia bani am contribuit, atatia bani primesc’. (…) Atunci, daca tot facem exceptie, cine o sa mai sustina sistemul acesta ?", a spus Boc.

Guvernul a introdus recent, in Codul Fiscal, obligativitatea de plata a contributiilor sociale pentru toate veniturile de natura profesionala, indiferent daca persoanele respective sunt asigurate si in sistemele private de pensii.

Vezi aici cine va plati CAS si pentru ce venituri