Pentru castiguri din drepturi de autor de aproximativ 9.833 de lei pe luna, persoanele fizice nu mai au scapare: fie isi iau salariu si platesc CAS, fie platesc TVA. Prevederea nu este noua, iar Fiscul face liste cu persoanele ale caror castiguri depasesc plafonul.

Mai mult, nu va imaginati ca daca refuzati sa depuneti declaratiile scapati de plata impozitului. Cei care nu se inregistreaza din proprie initiativa sunt depistati si trecuti in scripte din oficiu.

Printre categoriile vizate se afla: microintreprinderile, comerciantii inregistrati ca persoane fizice autorizate, avocatii, medicii, notarii, dar si unii ziaristi.

In ceea ce priveste stabilirea plafoului, Codul Fiscal spune ca nu poti depasi un castig din drepturi de autor de 35.000 de euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala la momentul aderarii (3,38 lei/euro).

Ce aveti de facut ca sa evitati plata TVA? Simplu: In momentul in care ati ajuns la un castig anual de maximum 117.999 de lei, restul castigului mutati-l pe salariu!