Potrivit acestuia, veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (cand sunt inregistrate operatiuni de incasari si plati fara un venit declarat) si a patrimoniului (cand sunt sesizate cresteri de avere).

"Toti cei care nu si-au declarat veniturile, ma refer la persoanele fizice, iar in momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitati cu 16%", a spus ministrul.

El a precizat ca impozitul va fi aplicat "persoanelor cu venituri foarte mari".

"Vor fi verificate persoanele cu vernituri foarte mari, este exact ca in Statele Unite, 1% din persoanele mari asigura 40% din cheltuielile bugetare. Trebuie sa introducem aceste metode daca dorim sa avem succes in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale", a afirmat Ialomitianu.

Microintreprinderile vor avea posibilitatea ca, incepand cu anul viitor, sa opteze intre plata unui impozit de 16% si o taxa de 3% din cifra de afaceri, in baza unei modificari decise, joi, de Guvern la Codul Fiscal.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a spus dupa sedinta de Guvern ca pot alege acest sistem de impozitare firmele care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pana la 100.000 de euro.

Firmele care obtin venituri din activitati bancare, jocuri de noroc sau din consultanta si management vor plati in continuare impozit de 16%.

Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.