Presedintele CNPAS, Doina Parcalabu, a declarat ca bugetul alocat biletelor de tratament in acest an este de 332 de miloane de lei, in scadere cu aproape 30 de milioane fata de anul trecut, bani din care vor fi achizitionate aproximativ 190.000 de locuri in statiunile balneare.

Ea a explicat, totodata, ca incepand din acest an, biletele nu se mai acorda dupa regula “primul venit, primul servit”, departajarea urmand sa se faca printr-un program pe calculator.

Vor fi introduse criterii suplimentare de departajare, pentru a beneficia cat mai multi din cei 5,5 de milioane de pensionari de acest ajutor. Au prioritate la accesarea acestor bilete persoanele care nu au mai fost in statiunea respectiva si cei cu pensii foarte mici", a declarat Doina Parcalabu.

Cererea pentru un bilet de tratament va putea fi trimisa si prin posta sau pe email, tocmai pentru a putea beneficia si persoanele care nu se pot deplasa si care in alti ani nu puteau sta la coada la Casa de Pensii.

Din cele 190.000 de bilete pe care Casa de Pensii le va achizitiona, 28.000 vor fi acordate gratuit persoanelor cu handicap, revolutionarilor, veteranilor de razboi si invalizilor.

Incepand din acest an, datele din cererile depuse pentru bilete de tratament se introduc intr-un program pe calculator, care face un punctaj pentru fiecare solicitant.

Vezi mai jos cum se calculeaza punctajul:

  • Persoanelor care nu au beneficiat de bilete de tratament in ultimii doi ani li se acorda 10 puncte, cele care au avut un bilet in extrasezon primesc 5 puncte, cele care au beneficiat de bilet de tratament in sezon primesc 3 puncte, iar cei care au avut doua bilete in sezon nu primesc niciun punct.

 

  • In functie de pensie, se acorda 8 puncte pentru pensiile de invaliditate, 6 puncte pentru limita de varsta, 3 puncte pentru pensia de urmas, 2 pentru anticipata sau 0 puncte pentru stagiu incomplet.

 

  • Dupa marimea pensiei, cei care au sub 400 de lei lunar primesc 6 puncte, cei cu pensii intre 401 si 800 lei primesc 4 puncte, cei care au pensii de pana la 1.100 lei primesc 3 puncte, iar cei au o pensie egala cu salariul mediu pe economie primesc 1 punct. In cazul in care pensia depaseste salariul mediu pe economie nu se acorda niciun punct.