Citeste si despre cum a ajuns Franks, bancherul FMI, cu pantofii rupti in talpa!

"Am agreat cu Guvernul ca este nevoie sa vedem mai multe date privind situatia fiscala, care sa demonstreze ca este loc pentru reduceri ale contributiilor sociale. Cheia este sa te asiguri ca ai suficienti bani atat pentru 2011, cat si pentru 2012, ca sa poti reduce contributiile sociale sau sa iei altfel de masuri", a spus Franks, citat de Mediafax.

De performanta fiscala a Romaniei din perioada urmatoare vor depinde si majorarile de salarii promise in sectorul bugetar, astfel incat remuneratiile se apropie de nivelul anterior reducerii cu 25%, in iunie 2010.

"Cu cat scade mai mult numarul angajatilor, cu atat mai mult loc va fi pentru cresteri de salarii. Este prematur sa speculam cat de mult spatiu va fi in bugetul de anul viitor pentru cresteri de salarii, dar cred ca lucrurile se indreapta in directia cea buna pentru a crea spatiu suplimentar in aceasta zona", explicat Franks.

El a aratat ca la discutiile privind bugetul pe 2012 va fi analizat si cat spatiu va ramane pentru cresteri de salarii.

Autoritatile de la Bucuresti au declarat in repetate randuri ca nivelul contributiilor de asigurari sociale va fi redus in a doua parte a anului.

"Cu siguranta contributiile de asigurari sociale vor scadea in partea a doua a anului, mai ramane sa stabilim exact cu cat", spunea Boc la inceputul anului.

Boc: Contributiile sociale vor fi "cu siguranta" reduse in a doua parte a anului

Fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, precum si ministrul Finantelor, Gheoghe Ialomitianu, spunea ca CAS-urile vor fi reduse cu doua puncte procentuale.

Tanasescu: FMI amana reducerea CAS-ului VIDEO

Guvernul vrea sa taie 2% din CAS, FMI nu prea crede ca si poate VIDEO

Reducerea TVA si a altor taxe, posibila in 5-10 ani

Reducerea TVA si a altor taxe va fi posibila doar pe termen lung, odata ce Romania va imbunatati colectarea si administrarea in sistemul fiscal, a mai spus Franks, care crede ca acest scenariu va fi posibil in urmatorii 5 sau 10 ani.

"Nu vad spatiu suficient pentru 2012 (pentru reducerea taxelor - n.r.), cand deficitul bugetar trebuie sa scada la sub 3% din PIB, sa existe reduceri substantiale la taxe, pentru ca acest lucru ar presupune masuri severe pe partea de cheltuieli, care cred ca nu sunt posibile. Trebuie sa fim realisti in aceasta privinta", a spus Franks.

El a precizat ca reprezentantii FMI au transmis autoritatilor romane sa pastreze cat mai multa stabilitate pentru anul 2011 si 2012, iar acestea au fost de acord.

"In timp, in urmatorii 5 sau 10 ani, sper ca Romania sa aiba o mai buna colectare a taxelor si sa creasca eficienta administrarii, pentru a putea avea loc de reduceri de TVA, de contributii sociale si sa poata sa rationalizeze si alte taxe", a mai spus oficialul FMI.

Franks a mai spus ca Romania are nevoie de un sistem mai simplu de taxe, mai realist, iar acest obiectiv poate fi atins doar daca vor exista actiuni pentru a imbunatati colectarea taxelor, inclusiv prin ridicarea la suprafata a economiei subterane.