"Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca depunerea declaratiei unice privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Formular D112) poate fi facuta de la data de 7 februarie, ora 9.00, termenul limita fiind 25 februarie pentru obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2011", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Conducerea ANAF a decis ca firmele sa poata simula depunerea D112 in perioada 31 ianuarie (incepand cu ora 8.00) - 4 februarie (pana la ora 14.00), declaratia urmand sa fie procesata ca si cand operatiunea ar fi reala astfel incat sa se permita verificarea tuturor elementelor depunerii electronice.

Potrivit ANAF, orice operatiune realizata inainte de data de 7 februarie nu va fi considerata depunere efectiva. La incheierea perioadei de exersare, sistemul informatic va fi reinitializat, respectiv vor fi sterse fisierele si golite bazele de date create in perioada simularii.

ANAF reaminteste ca, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie, cu termen de declarare la 25 februarie 2011, contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilaţi vor utiliza un singur formular (D112) privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular ce va fi transmis numai autoritatii fiscale competente.

Pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin intermediul internetului, fie la ghiseu prezentand o anexa semnata si stampilata, iar celelalte informatii livrate pe suport electronic.

"Precizam ca depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (CertSign, DigiSign sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale. Dupa data de 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie", se mai arata in comunicat.

Procedura declaratiei unice a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011.