El a anuntat, la finalul discutiei cu sindicatele, ca propunerile formulate de acestea pentru Codul Muncii vor fi analizate de Ministerul Muncii, iar Guvernul va decide care dintre acestea vor fi sau nu acceptate.

Printre propunerile care ar putea fi acceptate, premierul a enumerat procedura delegarii, respectiv ca un angajat sa nu fie sanctionat cu desfacerea contractului de munca in cazul in care refuza prelungirea unei delegari, si reabilitarea de drept, in care salariatul care a savarsit o abatere sa poata fi reabilitat de drept dupa un interval de sase luni.

Seful Guvernului a precizat ca textul noului Cod al Muncii va fi definitivat la sfarsitul acestei saptamani si inaintat Parlamentului la inceputul saptamanii viitoare.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat anterior ca discutiile dintre sindicate si reprezentantii Guvernului privind Codul Muncii au esuat din cauza pozitiei inflexibile a ministrului Muncii si a incercarii de manipulare a Executivului si a precizat ca sindicatele vor continua protestele.

"In intalnirea de astazi am constatat o incercare de manipulare a miscarii sindicale. (…) Am parasit discutiile pentru ca pozitia ministrului Muncii este inflexibila si denota nivelul cultural al lui Botis, care nu e capabil sa inteleaga efectele pe termen lung ale acestor modificari, ci doar pe cele pe termen scurt, benefice pentru propria intreprindere", a spus Hossu.

El a mai spus ca l-a anuntat pe premier ca, pentru actiunile de protest anuntate, o firma din domeniul constructiilor s-a oferit sa sponsorizeze confederatia cu trei tone de pietre de marimea unor oua XXL.

Bogdan Hossu declara, in urma cu o saptamana, ca daca premierul isi asuma raspunderea pe proiectul de modificare a Codului Muncii, singura sansa pentru salariati este "sa iasa in strada cu pietre si sa arunce dupa ei".

"Se pare ca numai violenta face legea in Romania. Orice cale de a incerca constructia unui dialog social normal constatam ca nu are eficienta. Se pare ca numai protestele sau iesirea lumii cu pietre si bate in strada sunt singura forma care poate rezolva in Romania de astazi, pentru ca guvernantii au ramas la mentalitatea feudala, neintelegand ca pacea sociala inseamna constructia unui dialog social", a spus atunci Hossu.

Liderul sindical a mai declarat ca premierul Emil Boc a anuntat sindicatele ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii, acesta fiind un alt lucru respins de partea sindicala.

Liderii confederatiilor sindicale au anuntat, luni dupa-amiaza, ca au stabilit pichetarea intrarilor in sediul Parlamentului, discutii cu deputatii din comisie, pichetari si vizite la domiciliu si la sediile PDL, UDMR, UNPR, minoritati, pentru depunerea solicitarilor sindicale, mitinguri in teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau nationale si greva de avertisment in ziua votului in Camera Deputatilor.

La nivel local, in fiecare luni incepand din 28 februarie si pana in 18 aprilie vor fi mitinguri in fata prefecturilor, precum si a primariilor din Bihor, Botosani, Harghita, Constanta si Caras-Severin.

Premierul Emil Boc a anuntat deja ca Guvernul isi va angaja saptamana viitoare raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii.