Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse.

"Votul recent dat de Senat pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10% ridica unele ingrijorari. In primul rand, daca masura va fi adoptata sub forma unei legi ar crea un decalaj suplimentar semnificativ in bugetul pentru 2011 si ar duce la depasirea tintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, o conditie pentru primirea urmatoarelor transe de la FMI si UE", a declarat, intr-un comunicat, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks (foto).

El a mentionat ca, in al doilea rand, masurile dificile, dar necesare, adoptate in luna iulie pentru solutionarea problemelor fiscale incep sa dea rezultate, mai exact veniturile isi revin, cheltuielile se reduc catre niveluri mai sustenabile, iar increderea in economia romaneasca isi revine atat pe plan local, cat si international.

"Initiative pentru repararea continua a sistemului de taxe creaza instabilitate in mediul de afaceri si submineaza revenirea economiei", considera Franks.

Totodata, el a notat ca masura de reducere a cotei unice nu a fost discutata cu noul Consiliu Fiscal, asa cum este prevazut in Legea responsabilitatii fiscale, si nu este in conformitate cu strategia fiscala pe termen mediu a Guvernului.

Franks a mentionat ca este increzator ca FMI va putea sa continue cu aprobarea celei de-a sasea reviziuiri a acordului cu Romania de catre Board-ul institutiei internationale la inceputul lunii ianuarie, dupa indeplinirea tuturor preconditiilor.

Romania are un acord de finanţare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, dupa votul din Senat pentru reducerea cotei unice de impozitare, ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011pe baza cotei de 16%. El a mai spus ca este convins ca initiativa legislativa va fi respinsa in Camera Deputatilor.