O decizie finala se va da abia in aprilie, insa specialistii se tem ca nu exista fonduri suficiente pentru a sustine o asemenea masura.

Guvernul are de ales: reduce contributiile de asigurari sociale sau majoreaza pensiile si salariile bugetarilor. Premierul opteaza pentru prima varianta.

Asadar, daca CAS-ul va fi redus cu 5 procente, atunci un salariu de 1.000 de lei net creste cu 54 de lei, iar unul de 5.000 de lei ajunge la 5.299 de lei. Salariile mai mari de 7.425 de lei vor creste cu o suma fixa de 445 de lei.

Reducerea CAS-ului nu le va aduce insa mai multi bani in buzunar si pensionarilor. Cei de la UDMR nu vor inca sa se pronunte deocamdata ce varianta sustin.

De reducerea CAS-ului ar beneficia 5,2 milioane de angajati din Romania. In timp, ce a in a doua varianta, ar fi vorba despre 1,2 milioane de bugetari si inca 5,4 milioane de pensionari.

Patronii spun ca ar trebui luata in cosiderare si o reducere a contributiilor platite de angajatori, nu doar de angajati.

''Reducerea CAS se face cu un ochi la veniturile incasate de Fisc. Daca Fiscul nu are venituri si nu va aduce, asa cum a cerut premierul, 1,5 - 2 miliarde in plus la buget, atunci nici Guvernul nu va putea sa reduca CAS-ul sau vreo alta taxa”, explica Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Deja premierul le-a cerut ministrilor sa taie din cheltuielile pentru salile de sport si deplasarile externe.